Gorilla geboren in GaiaZOO

Januari 2015

KERKRADE  In GaiaZOO zag deze week een gorilla het levenslicht. Het is de eerste keer dat moeder Tamidol een jong krijgt. De zestienjarige gorillavrouw is pas een jaar in GaiaZOO. Deze gorilla geboorte is bovendien de eerste van dit jaar in een Nederlandse dierentuin.

22-jan-2015-Gorilla-baby

Foto: Hans Janssen

De eerste levensdagen van een jonge gorilla zijn altijd spannend. Zeker als het om een eerstgeborene gaat. Gorilla’s kunnen vanaf een leeftijd van zo’n zeven jaar jongen krijgen, maar ze weten van nature niet hoe ze een jong moeten verzorgen. Dat ‘apen ze na’ van andere gorillavrouwen uit de groep. Tamidol heeft met al die volwassen vrouwen om zich heen veel jongen geboren zien worden. Ook in GaiaZOO leven momenteel twee jonge gorilla’s in de groep. Aan de manier waarop Tamidol nu haar eigen jong vast houdt, is te zien dat ze de moederzorg goed heeft afgekeken. De gorillaverzorgers hebben het kleintje bovendien al meerdere keren zien drinken. Vader Makula ontfermt zich ook goed over zijn nieuwe jong. Tamidol heeft geen hechte banden met de andere gorilla’s uit de groep van GaiaZOO. Maar als het kleintje over enige maanden wat rond gaat scharrelen, zullen de andere jonge gorilla’s naar verwachting wel toenadering gaan zoeken.