Kuif mangabey geboren in GaiaZOO

Nóg een bijzondere geboorte!
Enkele dagen na de geboorte van de gorilla (zie vorig nieuwtje), kwam een zeldzame kuif mangabey ter wereld. Het is al bijna vijf jaar geleden dat de laatste kuif mangabey in GaiaZOO geboren werd. Voor vader Wladek betekent dit zijn eerste jong. De 12-jarige moeder kreeg al twee keer eerder een jong. Het aantal geboortes van kuif mangabeys in dierentuinen is schaars. Om deze soort binnen dierentuinen te behouden, wordt op Europees niveau een stamboek bijgehouden. De zoölogisch manager van GaiaZOO, Tjerk ter Meulen, coördineert dit stamboek.

Kuif mangabey

Foto: Hans Janssen

Kraamvisite
De kuif mangabeys en gorilla’s van GaiaZOO delen samen één verblijf. Het is dus extra bijzonder dat beide apensoorten nu zo kort na elkaar een jong krijgen. Het is leuk om het verschil in ontwikkeling van de twee apenjongen te volgen. De kleine kuif mangabey houdt zich al stevig vast aan moeder, en zal over enkele dagen al rond haar scharrelen.