Ouwehands Dierenpark Rhenen opent grootste sidderalenaquarium van Europa

sidderaal-Rhenen2

Foto: Ouwehands Dierenpark Rhenen

Rhenen, oktober 2015
Vrijdag 16 oktober opende Ouwehands Dierenpark het grootste sidderalenaquarium van Europa. De acht sidderalen die op dit moment nog achter de schermen zitten zullen worden losgelaten in hun nieuwe onderkomen. Het nieuwe aquarium is een Zuid-Amerikaans onderwaterpanorama van    7 meter lang, 5 meter breed en 1,40 meter diep met een inhoud van 45 m3. De jonge sidderalen hebben op dit moment een lengte van ongeveer 40-50 centimeter maar kunnen over enkele maanden de respectabele lengte van ongeveer 1,20 meter bereiken.

De sidderaal
De sidderaal (Electrophorus electricus) is een zoetwatervis die voorkomt in Zuid-Amerika. Net als bepaalde andere vissoorten beschikt hij over de eigenschap om stroomstoten af te kunnen geven. De sidderaal gebruikt deze stroomstoten, die om de 20-50 seconden opgewekt worden wanneer hij zich beweegt, om zijn weg te vinden in het donkere water. Hoewel de naam ‘aal’ anders doet vermoeden, is het geen nauwe verwant van de paling. De sidderaal behoort tot de orde van mesaalachtigen.