Persbericht: NVD Dierentuinen positief over 2015

foto Wu Wen

Foto: Ouwehands Dierenpark

Amsterdam, januari 2016

De 12 dierentuinen die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) hebben in het afgelopen jaar ongeveer net zo veel bezoekers getrokken als in 2013 maar ten opzichte van 2014 is het totaal iets achteruit gegaan en komt het nu uit op zo’n 9,5 miljoen bezoekers. Het jaar had een bijzondere afsluiting door het sluiten van Dierenpark Emmen op 31 december, dat na 80 jaar de huidige locatie gaat verlaten om komend jaar op een spetterende nieuwe plek als Wildlands Adventure Zoo Emmen weer de deuren te openen. Diergaarde Blijdorp, Ouwehands Dierenpark, Safaripark Beekse Bergen en DierenPark Amersfoort hadden dit jaar een recordaantal bezoekers en alle leden die in de Kerstvakantie de deuren open hadden, profiteerden van het prachtige Kerstvakantieweer, waarbij vele dierentuinen aan het eind van het jaar zelfs dubbele aantallen bezoekers noteerden ten opzichte van 2014! Voor Natura Artis Magistra was het een jaar van oogsten: Micropia en het Artisplein ontvingen in hun eerste jaar veel lof van bezoekers en wonnen verschillende prijzen.

Afgelopen jaar is er bij de NVD dierentuinen een aantal nieuwe verblijven geopend: DierenPark Amersfoort realiseerde De Grote Wildernis, waar bezoekers via een fietsboot over een nieuwe rivier langs maki’s, zebra’s en giraffen konden varen. Safaripark Beekse Bergen realiseerde een nieuw olifantenverblijf, waarin zij vier Afrikaanse olifanten uit Wuppertal verwelkomden. Ook Avifauna realiseerde een nieuw natuurlijk verblijf voor 10 ara’s, dat er voor zorgde, dat de vogels zelf in en uit hun verblijf konden vliegen om mee te kunnen doen met de vogeldemonstratie en ze openden een uniek combinatieverblijf met rode panda’s en Chinese vogels, waaronder de Mantsjoerijse kraanvogel. In Blijdorp werd na een fikse verbouwing een nieuw leeuwenverblijf voor Aziatische leeuwen gerealiseerd en kwamen in het bijzondere Congo-biotoop de okapi’s en bijeneters weer beter aan hun trekken.

Groot nieuws was dat Ouwehands Dierenpark bekend maakte dat de Chinese reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya naar Nederland zouden komen. De reuzenpanda’s zullen in het najaar van 2016 hun verblijven gaan betrekken. Het enige microbenmuseum ter wereld Micropia en het Artisplein werden herhaaldelijk genomineerd. Micropia won de speciale juryprijs tijdens de Museum+ Heritage Awards in Londen in de categorie beste museum internationaal 2015 en het vrij toegankelijke Artisplein ontving van de publieksjury de Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.)

Bijzondere geboorten vonden plaats in Diergaarde Blijdorp, waar de ijsberentweeling zich aan het publiek toonde en de 16e olifant werd geboren. Ook in Dierenrijk zag in november een gezonde ijsbeertweeling het levenslicht. Helaas moesten ze wel afscheid nemen van Beja, de oudste ijsbeer van Nederland, die in december overleed. In Apenheul was er sprake van een babyboom, waarbij veel zeldzame aapjes en ook een orang oetan ter wereld kwamen. In Burgers’ Zoo kwam een bijzonder dier ter wereld: een aardvarken en na een heel bijzondere contactadvertentie verliet een Luipaardpijlstaartrog de Arnhemse dierentuin om het geluk in Engeland op te zoeken. Voor het eerst sinds 10 jaar werd in DierenPark Amersfoort een hyenajong geboren, belangrijk om bij te kunnen dragen aan het internationale fokprogramma, dat Amersfoort coördineert. Ook Burgers’ Zoo leverde een bijdrage aan internationale fokprogramma’s door 3 cheeta’s in andere dierentuinen uit te plaatsen.

Het jongste lid van de NVD familie – GaiaZOO- vierde afgelopen jaar het 10-jarig jubileum en nam ter gelegenheid daarvan 10 nieuwe diersoorten op in de collectie, waaronder de reuzenmiereneter en de anaconda. Veel aandacht was er ook voor Natura Artis Magistra, die hun naamgevingsbeleid onder de aandacht van het publiek brachten en daarmee hun educatieve missie onderstreepten.

In 2016 zal Wildlands in Emmen de deuren openen en zal in het Dolfinarium het nieuwe verblijf van de zeeleeuwen in gebruik worden genomen. GaiaZOO richt zich op het Noordelijk halfrond en bouwt een imposante doorloop voliere voor monniksgieren en andere trekvogels van de Taiga. In Avifauna verrijst een Zuid-Amerikaans nevelwoud: Nuboso, waar naast dwergapen zoals de keizer snorrenbaard tamarins, ook de kolibrie te zien zullen zijn. Naast de bouw van het nieuwe verblijf voor de reuzenpanda’s zal in Ouwehands Dierenpark de nieuwe gieren volière worden geopend.

Kortom, genoeg om ook in 2016 een bezoek aan een dierentuin de moeite waard te maken!


Bij de NVD zijn de volgende 12 grootste dierentuinen in Nederland aangesloten: Apenheul/Apeldoorn, Natura Artis Magistra/Amsterdam, Burgers’ Zoo/ Arnhem, DierenPark Amersfoort, Dierenpark Emmen, Dierenrijk/Nuenen, Diergaarde Blijdorp/Rotterdam, Dolfinarium/ Harderwijk, GaiaZOO/Kerkrade, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Safaripark Beekse Bergen/Hilvarenbeek, Vogelpark Avifauna/ Alphen aan de Rijn,