Eerste kuiken voor de gewone jaarvogel in 20 jaar in Artis

Ingemetseld vrouwtje wordt gevoerd. Foto Artis, Ronald van Weeren

Fotocredit: Artis, Ronald van Weeren. Ingemetseld vrouwtje wordt gevoerd door mannelijke jaarvogel

Amsterdam, 10 mei 2016

Deze week is voor het eerst sinds 20 jaar een ei van de gewone jaarvogel (Rhyticeros undulatus) uitgekomen in Artis. In 1996 kroop voor het laatst een kuiken uit het ei. De gewone jaarvogel maakt op een bijzondere manier een nest. Het koppel bouwt een broedplaats in een holle boom waarbij de vrouw volledig wordt ingemetseld op een kleine spleet na. Het mannetje voert tijdens het broeden het vrouwtje door dit gaatje. Als er een kuiken is, verdubbelt de taak van de man om eten te brengen. Na ruim drie maanden breken moeder en jong samen uit het nest. Het duurt dus nog even voordat het kuiken rondvliegt in het Vogelhuis. Tot die tijd kan het publiek vanaf vrijdag 13 mei de ontwikkelingen van de gewone jaarvogel via een camera in het nest  volgen op een scherm bij het verblijf.

Op www.artis.nl/jaarvogel verschijnen de komende periode filmpjes.

Ondanks zijn naam heeft de gewone jaarvogel opvallende kenmerken. Het mannetje heeft een prominente gele keelzak, het vrouwtje een blauwe. De vogel is van kop tot staart zo’n meter lang en heeft een opmerkelijke hoorn bovenop de enorme snavel. De jaarvogel leeft in de bossen in Azië. Een ander bijzonder fenomeen is de koppelvorming bij deze vogelsoort, omdat het vrouwtje een betrouwbare man zoekt. Zij test de man uit door het
teruggeven van voedsel. De bedoeling is dat hij het eten weer aanbiedt. Het kan wel maanden duren voordat ze een betrouwbare en volhardende man heeft gevonden. Het vrouwtje is immers, eenmaal ingemetseld, van de man afhankelijk voor voeding.  Met dit kuiken draagt Artis bij aan het Europese fokprogramma van de gewone jaarvogel.

Op de website van Artis is nu een filmpje te zien waarin de man de vrouw een sprinkhaan voert. Als je goed kijkt zie je het kuikensnaveltje. De komende periode worden nieuwe filmpjes geplaatst op www.artis.nl/jaarvogel
_________________________________________________________________________

Natura Artis Magistra is een stichting en een officieel erkend goed doel met het CBF-Keur en
de culturele ANBI-status. Artis stimuleert liefde en zorg voor de natuur en wil uitgroeien tot
het meest toonaangevende instituut op dit gebied. In Artis, dat 178 jaar bestaat, leven 570
diersoorten, 200 bomensoorten en meer dan duizend plantensoorten en -variëteiten. Natura
Artis Magistra met haar 25 rijksmonumenten bestaat uit een historisch stadspark, het
Artisplein en Micropia.