DierenPark Amersfoort start als eerste Nederlandse dierentuin met de ‘Feedpod’

De bruine beren zoeken naar voedsel Foto: DierenPark Amersfoort

De bruine beren zoeken naar voedsel Foto: DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort maakt als eerste Nederlandse dierentuin gebruik van de ‘Feedpod’. Dit voedingsapparaat kan zo worden geprogrammeerd dat de dieren op elk gewenst moment kunnen worden gevoerd, ook vanaf afstand: “Omdat het voeren onverwachts gebeurt, leggen de dieren geen link tussen de verzorger en het geven van voedsel. Dit sluit aan op hun natuurlijk eetgedrag waar het eten ook niet op vaste tijden voor hen klaarstaat”, vertelt hoofdverzorger Bas Aalders.

Een ‘Feedpod’ is een grote bak die wordt gevuld met voedsel dat aansluit op de eetgewoontes van het dier. “Door een draaiend mechanisme wordt het eten in het verblijf geslingerd waardoor de dieren actief op zoek gaan naar het voedsel dat verspreid tussen het groen ligt”, licht Bas toe. “Vanaf afstand kan de verzorger met zijn telefoon de hoeveelheid eten en het startmoment van het voeren aangeven”, legt Bas uit.

DierenPark Amersfoort is de eerste Nederlandse dierentuin die gebruik maakt van dit apparaat. “De Feedpod wordt nu al bij onze chimpansees en beren ingezet en in de nabije toekomst ook bij onze wolven in het onlangs geopende Woud.” Daar blijft het echter niet bij. Er wordt de komende tijd bekeken bij welke diersoorten de Foodpod nog meer tot zijn recht komt in DierenPark Amersfoort.