Unieke geboortes in ARTIS: twee tapirs in één weekend

maleise-tapirkalf-in-artis-foto-artis-ronald-van-weeren

Maleise Tapirkalf in Artis. Foto Artis-Ronald van Weeren

Amsterdam, 12 september 2016

Maleise én Zuid-Amerikaanse tapir geboren

Een kalf uit het oosten en een uit het westen: in een tijdsbestek van vier dagen hebben allebei de tapirs in ARTIS een kalf gekregen. Donderdag werd een Maleise tapir geboren, zondag een Zuid-Amerikaanse. Beide kalveren zijn mannetjes. Sinds 1866 houdt ARTIS tapirs. Helaas maken beide tapirs deel uit van een Europees fokprogramma: de Zuid-Amerikaanse tapir is een kwetsbare diersoort, de Maleise tapir is zelfs met uitsterven bedreigd.

Zoek de verschillen

Alhoewel het Zuid-Amerikaanse tapirkalf iets lichter van kleur is, lijken de kalveren van beide soorten met hun witte stippen en strepen nu nog op elkaar. Beide tapirsoorten leven in de tropische regenwouden. In de schemer wordt de tapir actief. De witte vlekken en strepen op de bruine vacht van het kalf zorgen ervoor dat hij in het dan schemerige woud goed verscholen is tussen de lage begroeiing. In de loop der tijd zullen de patronen en kleuren op de vacht van beide tapirs veranderen. Een volwassen Maleise tapir (Tapirus Indicus) heeft een zwarte vacht met een groot witgrijs vlak op zijn rug en flanken in de vorm van een zadel. Het Zuid-Amerikaanse tapirkalf (Tapirus Terrestris) zal in de loop der tijd een egaal grijsbruine vacht krijgen.

Paard of neushoorn?
De tapir is een bijzondere verschijning. Als je goed kijkt, kun je zijn verwantschap aan zowel neushoorns, als paardachtigen ontdekken. De neushoorn en tapir zijn het meest verwant aan elkaar: deze diersoorten zijn zo’n twintig miljoen jaar geleden ontstaan. Ze vallen beide onder dezelfde suborde van de zoogdieren: de Ceratomorpha, wat zoveel als ‘neushoornachtigen’ betekent. Dit zijn de meest primitieve zoogdieren op aarde: ze zijn sinds hun ontstaan nauwelijks veranderd. Het gebit van een tapir lijkt op dat van een paard met vooraan in de kaak een aantal snijtanden, dan een lege ruimte en verder naar achter de kiezen.

Bedreigde diersoort
Naar schatting is de populatie van de Maleise tapir in de afgelopen 35 jaar met de helft afgenomen en de populatie van de Zuid-Amerikaanse tapir met een derde. De voornaamste redenen zijn jacht en fragmentatie van het leefgebied door boskap en de aanleg van wegen. ARTIS neemt deel aan een Europees fokprogramma voor beide tapirsoorten. Ook door uitgebreid onderzoek naar de cyclus en dracht van tapirs heeft ARTIS bijgedragen aan het behoud van de soort.

Tapirs in ARTIS
Het verblijf van de Maleise tapirs bevindt zich naast het buitenverblijf van de westelijke laaglandgorilla’s. De Zuid-Amerikaanse tapir is te vinden op de Pampa. Het Zuid-Amerikaanse tapirkalf heeft zijn eerste stappen buiten al gezet.

zuid-amerikaanse-tapirkalf-op-de-pampa-foto-artis-ronald-van-weeren

Zuid Amerikaanse Tapirkalf op de Pampa. Foto Artis-Ronald van Weeren