Ouwehands Dierenpark Rhenen opent verblijf voor unieke nevelpanters

Vrijdag 14 oktober om 11.00 uur opent Ouwehands Dierenpark een nieuw verblijf voor een uniek diersoort: de nevelpanter. Deze katachtige is de kleinste van de groep ‘grote katten’ en dankt zijn naam aan de prachtige vachttekening met donkere, wolkachtige vlekken. Een bijzondere verschijning!

 

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het verblijf. Nevelpanters kunnen goed klimmen. Hier is met de inrichting dan ook rekening gehouden. Er zijn volop klimmogelijkheden voor de panters gemaakt in het ruime verblijf compleet met waterpartij. Als bewoner van tropische regenwouden in Zuidoost-Azië heeft deze panter voorkeur voor schaduwrijke plaatsen in de buurt van water. Het verblijf bevindt zich achter Umkhosi, de Afrikaanse speelsafari.

 

Bedreigd

De nevelpanter komt voor in de bossen van Zuidoost-Azië, maar hij wordt ook wel in graslanden en zelfs de Himalaya gezien. Het aantal dieren is de afgelopen twintig jaar met zo’n 30% afgenomen als gevolg van verlies van leefgebied door ontbossing, maar vooral ook commerciële stroperij. Vacht, vlees en botten worden verhandeld en brengen flink geld op. Vandaar dat stroperij zo ‘in trek’ is. De nevelpanter staat op de IUCN Rode Lijst in de categorie ‘kwetsbaar’. Menigeen is van mening dat opname in de categorie ‘bedreigd’ beter zou zijn. Ouwehands Dierenpark doet mee aan het EEP fokprogramma (European Endangered Species Programme) en steunt binnenkort bescherming van de soort in het wild via Ouwehands Zoo Foundation.