Safaripark Beekse Bergen verwelkomt binnenkort zeeleeuwen in haar ruime watergangen!

Foto: Safaripark Beekse Bergen

Voor het eerst in de geschiedenis komen er zeeleeuwen naar Safaripark Beekse Bergen.
De ruime watergangen die door Safaripark Beekse Bergen kronkelen vormen straks het grootste verblijf voor zeezoogdieren in heel Europa: nog voor de zomer nemen er zeven Californische zeeleeuwen hun intrek. Voor het eerst in de geschiedenis van Safaripark Beekse Bergen komen er zeezoogdieren naar het park. Het is een eerste stap in een uniek plan. Uiteindelijk gaan de zeeleeuwen hun verblijf delen met Zuid-Afrikaanse zeeberen. De Californische zeeleeuwen ‘leren’ de zeeberen straks hun weg te kennen in het gebied dat ruim tien hectare groot is. Met de komst van deze dieren staat een educatieve campagne rondom plastic afval in oceanen, de grootste bedreiging voor zee(zoog)dieren, centraal.

Schets: Safaripark Beekse Bergen

Bezoekers van Safaripark Beekse Bergen kunnen de zeeleeuwen straks op meerdere plaatsen in het park bewonderen: vanaf de boot tijdens een bootsafari of tijdens een educatieve voederpresentatie op het strand aan de rand van het Kongoplein. ‘We kunnen de dieren zo ongelooflijk veel ruimte bieden, dat is uniek. De zeeleeuwen hebben de keus uit vele plaatsen om even de kant op te klimmen en zo kunnen onze bezoekers ze echt ontdekken tijdens hun safari,’ zegt zo√∂logisch manager Martin van Hees.

 

 

Foto: safaripark Beekse Bergen

Zeeleeuwen en zeeberen
Naast de zeven Californische zeeleeuwen verwacht Safaripark Beekse Bergen over een aantal jaar ook Zuid-Afrikaanse zeeberen te verwelkomen in het gebied. Dat kan niet meteen, omdat zeeberen moeilijker te trainen zijn. Bij zeezoogdieren is een dagelijkse training zeer belangrijk. Met name om medische controles uit te kunnen voeren is het van groot belang dat de dieren gewend zijn aan hun verzorgers en hun aanrakingen. De zeeleeuwen die naar het Safaripark komen zijn al getraind voor deze medische doeleinden (zoals bloedprikken en gebitcontrole), en bij zeeleeuwen in het algemeen is het ook niet heel lastig om ze te trainen. Bij Zuid-Afrikaanse zeeberen is dit moeilijker maar ze zijn wel snel geneigd om gedrag van andere dieren over te nemen. Daarom mogen de zeeleeuwen nu eerst zelf het gebied ontdekken.
 

 

Plastic soup
Safaripark Beekse Bergen koppelt de komst van de zeeleeuwen aan een campagne rondom de plastic soup. De grote afvaleilanden die op de oceaan drijven zijn een enorme bedreiging voor zee(zoog)dieren. Voor zeeleeuwen, die voornamelijk in kustgebieden leven, is het zwerfafval op de stranden een groot gevaar. Onder andere tijdens de educatieve voederpresentaties wordt straks aandacht besteed aan deze problematiek.

Blijf op de hoogte
Het is nog onbekend wanneer de groep zeeleeuwen exact in Safaripark Beekse Bergen zal aankomen vanuit hun huidige verblijfplaats in een dierentuin in Lissabon. Safaripark Beekse Bergen heeft een speciale pagina op haar website waar ze haar bezoekers op de hoogte zal houden van alle ontwikkelingen: www.safaripark.nl/zeeleeuwen