Bijzondere eieren gevonden in DierenPark Amersfoort

Foto: DierenPark Amersfoort

De afgelopen dagen vonden de dierverzorgers van DierenPark Amersfoort voor het eerst eieren in het verblijf van kasuaris Jos. Het mannetje maakte twee weken geleden kennis met buurvrouw Sien. Het vrouwtje blijkt drie gifgroene eieren te hebben achtergelaten.

Bij deze grote loopvogels broedt niet de vrouw, maar de man de eieren uit. “Het mannetje heeft de eieren verzameld en gisteren hebben wij hem voor het eerst zien broeden”, vertelt dierverzorger Dik Eenink. “Na drie eieren te hebben gelegd, is het vrouwtje weer naar haar eigen onderkomen gegaan. Deze vogels leven namelijk alleen.” De geëmancipeerde vader in spé neemt de verdere zorg voor de eieren en later de kuikens op zich.

Foto: DierenPark Amersfoort

Het is de eerste keer dat er kasuaris-eieren zijn gelegd in de Amersfoortse dierentuin. “Het is voor ons een spannende tijd, want het broeden duurt wel 55 dagen en in zo’n periode kan er van alles gebeuren”, vertelt de dierverzorger. “Alles ziet er tot nu toe top uit, maar laten wij het ei niet prijzen voor het een kuiken is.” Als alles goed gaat, verwachten de dierverzorgers rond Pinksteren kasuaris-kuikens te verwelkomen in DierenPark Amersfoort.