‘Limburgse apen’ in GaiaZOO

Foto: GaiaZOO

Een grote groep berberapen afkomstig uit een Schotse dierentuin heeft zijn intrek genomen in het gloednieuwe verblijf in de ‘Taiga’ van GaiaZOO. Deze makaken zijn de eerste én de laatste dieren die men ziet tijdens een bezoek aan de Limburgse ZOO. Op vrijdag 2 juni vond de officiële opening plaats van het vernieuwde Taiga-gebied. Ook het gloednieuwe lynxenverblijf maakt hier onderdeel van uit. Met de opening van deze verblijven is het gebied ‘Taiga’ compleet. De komende weken zijn de berberapen in hun binnenverblijf te zien omdat ze rustig moeten wennen aan hun nieuwe leefomgeving. 

De bedreigde berberaap, die alleen nog in Marokko en Algerije voorkomt, leefde ruim een miljoen jaar geleden in Limburg en past daardoor perfect bij de diercollectie van de Zuid-Limburgse ZOO. Het is een diersoort met een bijzonder verhaal waarvoor natuurbehoud van levensbelang is en dat sluit perfect aan op de rol die een moderne dierentuin als GaiaZOO wil vervullen. GaiaZOO coördineert voor alle Europese dierentuinen het fokprogramma van deze zeer bedreigde apensoort.

Het hoge Noorden
In het hart van GaiaZOO bevindt zich een prachtig natuurgebied dat tot voor kort werd aangeduid als ‘IJstijd’. Het gebied vormt de verbinding tussen het Limburgse hart van de dierentuin en ‘het Hoge Noorden’ van de veelvraten, muskusossen en bosrendieren. De ongerepte natuur van dit gebied vormt het ideale decor voor twee zeer ruime leefgebieden voor enerzijds lynxen en anderzijds berberapen. Dit zijn de enige nog in Europa levende primaten die veel mensen kennen van de bekende toeristische plaatjes van de rots van Gibraltar.

Foto: GaiaZOO

Limburgse apen
De berberaap (macaca sylvanus) heeft ooit in Limburg geleefd. Vlakbij het Limburgse Tegelen zijn fossiele resten van deze apensoort gevonden, waaruit blijkt dat hun verspreidingsgebied zich ooit tot in onze provincie uitstrekte. Makaken hebben van alle apen de noordelijkste verspreiding; ook in koudere klimaten kunnen ze goed leven. Waarschijnlijk leefde de ‘makaak van Tegelen’ dan ook niet in een heel warm klimaat.

Nieuw lynxenverblijf
Vanwege de komst van de berberapen is de inmiddels grote groep lynxen verhuisd naar een nieuw onderkomen waardoor hun leefgebied in GaiaZOO bijna is verdriedubbeld. Bezoekers lopen tussen beide dierverblijven door om uit te komen bij een imposant uitzichtpunt: het gloednieuwe TaigaTerras (360° view). Vanaf dit uitzichtpunt meandert het wandelpad langs de bevers verder richting de vorig jaar geopende Taiga|Volière met onder meer de grote groep vale- en monniksgieren.

Steun de berberapen!
In de natuur leeft de berberaap in ruige gebergtes in Marokko. De populatie neemt echter steeds sneller af. Barbary Macaque Awareness & Conservation (BMAC) is een natuurbeschermingsorganisatie die de wilde berberapen beschermt. Gaia Nature Fund, de natuurbehoud stichting van GaiaZOO, zet zich dit jaar in om geld in te zamelen voor BMAC. Om deze bedreigde makaken te steunen haakt een groep vrijwilligers uit heel Nederland met man en macht aapjes die te koop zijn in de souvenirshop van GaiaZOO. www.GaiaZOO.nl/berberaap

Steun van het Limburgse bedrijfsleven
Vaste partners Wiertz Personeelsdiensten en Bakkerij Voncken hebben hun geloof en vertrouwen in GaiaZOO onderstreept door het sponsoren van het berberapen- en lynxenverblijf. Wiertz Foundation is de trotse sponsor van het berberapenverblijf en Bakkerij Voncken heeft zijn naam gekoppeld aan het gloednieuwe lynxenverblijf. Beide succesvolle Kerkraadse bedrijven zijn niet meer weg te denken uit Limburg, evenals de lynx en berberaap die ooit in Limburg gevestigd waren.