Manoelkitten Loesje verrast Blijdorp

Foto: Diergaarde Blijdorp/Rob Doolaard

Manoelkitten Loesje, die in Blijdorp is geboren, laat zich sinds kort regelmatig zien in het verblijfje aan de rand van de Mongoolse steppe. De eerste weken bleef zij veilig in het nest. Nu gaat ze regelmatig op pad met haar moeder. De verzorgers waren blij verrast door de kleine manoel. Het ouderstel was deze winter namelijk nogal aan het kwakkelen met de gezondheid zodat de kans op gezonde jongen niet zo groot was. Het prachtige kitten is de eerste nakomeling van het relatief jonge stelletje, waarvan het mannetje uit Parijs komt en het vrouwtje uit Novosibirsk (Rusland).

Foto: Diergaarde Blijdorp/Rob Doolaard

 

In het wild komen de dieren voor in Azië, waar ze helaas worden gestroopt voor hun prachtige vacht. De vachtharen van deze bijzondere katten zijn wel 6 centimeter lang. Opmerkelijk is ook dat de oren niet bovenop de kop staan maar aan de zijkant. In dierentuinen waren manoels vroeger zelden of nooit te zien. Inmiddels verloopt de fok beter en zijn er momenteel zo’n 40 Europese dierentuinen met één of meer exemplaren.