Hoera! Voor het eerst is er een lynx geboren in Dierenrijk!

Foto: Dierenrijk

Bij lynxen is het gebruikelijk dat de vrouwtjes voor het jong zorgen, vader Bob bemoeit zich dus niet veel met de opvoeding. De zoogtijd duurt ongeveer twee tot vijf maanden en in die tijd blijft het jong nog in moeders veilige nest. In totaal zorgt de moeder zo’n 12 maanden voor het jong voordat het helemaal op eigen benen kan staan.

Leefgebied
Lynxen leven en jagen in de natuur alleen. In hun leefgebied in Europa zijn lynxen samen met de wolf en bruine beer de grootste roofdieren. Ondanks dat ze zelf niet veel groter zijn dan een herdershond, jagen ze niet alleen op kleine prooidieren zoals hazen en vogels, maar ook op ree├źn en grotere hertensoorten. Wanneer ze zo’n grote prooi gevangen hebben kunnen ze soms wel 6 keer terugkomen naar de prooi om het hele dier op te kunnen eten. Maar het liefst maken ze het zichzelf gemakkelijk: vaak kiezen ze een prooi uit dat niet oplet of verzwakt is.