Dwergnijlpaardje geboren in Blijdorp

'Rob Doolaard/Diergaarde Blijdorp'

Rotterdam, 26 oktober 2011

In Diergaarde Blijdorp is een dwergnijlpaardje geboren. Het diertje kwam ter wereld op 18 oktober en verblijft met zijn moeder in de dikhuidenvleugel van het Rivièrahal-complex. Het is een mannetje dat als Cor door het leven gaat en zowel Blijdorp als de internationale stamboekhouder in Bazel zijn er erg blij mee. Bij dwergnijlpaarden in dierentuinen worden namelijk beduidend meer vrouwtjes dan mannetjes geboren, waardoor er meer vraag is naar mannelijke dieren.

Het kleine dwergnijlpaardje is echt heel erg mini vergeleken met het jong van een ‘gewoon’ nijlpaard. Gemiddeld weegt een dwergnijlpaardje bij de geboorte een kilo of vijf, terwijl een ‘gewoon’ nijlpaard het tienvoudige daarvan op de schaal brengt.

Dwergnijlpaarden bewonen een betrekkelijk klein oerwoudgebied in Liberia (midden-west Afrika), waar ze zich wel in de buurt van water ophouden, maar veel meer een landleven leiden dan hun grote neven, die de hele dag doorbrengen in het water. Nijlpaarden worden dan ook in het water geboren, terwijl dwergnijlpaarden op het land ter wereld komen en de eerste periode na de bevalling uit de buurt van water gehouden moeten worden om verdrinking te voorkomen!

Bovendien zijn dwergnijlpaarden solitair levende dieren en nijlpaarden zijn juist groepsdieren.

De Rotterdamse Diergaarde heeft een bijzondere band met dwergnijlpaarden: een van de Diergaarde-directeuren, Johann Büttikofer ontdekte in 1879 als allereerste in Liberia levende dwergnijlpaarden.