Orang oetan geboren in Apenheul

Apeldoorn, 1 november 2011

Josje bevalt op eerste dag van wintersluiting dierenpark

In Apenheul is orang oetan Josje bevallen van haar eerste kindje. Het verbaast de dierverzorgers niets dat ze juist op de eerste dag van de wintersluiting van Apenheul een baby krijgt. Josje staat namelijk bekend om haar eigenzinnige karakter.

Het Apeldoornse dierenpark wacht in spanning af hoe Josje het moederschap oppakt. Ze heeft de kunst af kunnen kijken bij drie goede orang oetan-moeders. Toch vertoonde ze slechts weinig interesse in het kleine grut van anderen. Vooralsnog gedraagt Josje zich zoals het een echte orang oetan-moeder betaamt en daar is Apenheul erg blij mee.

Op de valreep
Orang oetans zijn geslachtsrijp vanaf zo’n 9 jaar, maar Josje (19 jaar) heeft nog niet eerder een baby gekregen. Ondanks dat ze wel paarde met Karl – de inmiddels hoogbejaarde 51-jarige orang oetan-man van Apenheul – kwam het niet tot een zwangerschap. Het dierenpark had zelfs al plannen voor een verhuizing naar een andere dierentuin toen bleek dat Josje zwanger was. Niet van Karl, maar van de jonge adonis Amos (10 jaar), met wie ze een duidelijke klik heeft.

Zwangerschapskwaaltjes
De laatste weken van de zwangerschap vielen de orang oetan zwaar. Josje sliep veel en kwam stram haar ‘bedje’ uit. Ze bemoeide zich zo min mogelijk met de rest. Maar dat ze zo op zichzelf is, past ook wel bij haar karakter. Dat haar baby juist nu geboren is, op de eerste sluitingsdag van Apenheul, lijkt ze precies zo gepland te hebben. De baby is wat aan de kleine kant, maar lijkt verder gezond. Wat het geslacht van de jongste aanwinst is, is nog niet gespot. Het kleintje zal dan ook pas een naam krijgen.

Na de winterperiode is iedereen vanaf 28 maart 2012 van harte welkom om orang oetan Josje en haar baby te komen bewonderen.