Unieke gebeurtenis in Zoo Parc Overloon: cheetahs geboren!

Overloon, 14 november 2011

In Zoo Parc Overloon zijn vier cheetahs geboren! Een zeer bijzondere gebeurtenis voor het dierenpark; niet eerder hebben de cheetahs hier voor nageslacht gezorgd. Zowel moeder Xavannah als de vier welpjes maken het uitstekend; ze zijn de eerste kritieke dagen goed doorgekomen. Moeder houdt haar kroost voorlopig gezelschap in het binnenverblijf, waar ze goed op temperatuur kunnen blijven en alle tijd krijgen om aan te sterken. De jonge welpjes zijn daarom voorlopig nog niet zichtbaar voor het publiek.
Er wordt al twee jaar geprobeerd met de cheetahs in Zoo Parc Overloon te fokken. Dit bleek een lastige opgave. Alleen tijdens de drie dagen dat een poes bronstig is, laat ze een kater toe. Dierverzorgers houden de bronstijd in de gaten en zetten de dieren, die gewoonlijk gescheiden van elkaar leven, op het hoogtepunt bij elkaar. De onervaren Xavannah en Lomai wisten de eerste pogingen niet precies wat er van hen werd verwacht. Bij de laatste poging werd er wel een paring waargenomen, maar het bleef onduidelijk of deze was geslaagd.

Moeder Xavannah hield het lang spannend; een dracht is bij cheetahs nauwelijks zichtbaar en er verandert weinig aan het gedrag. Dierverzorgers moesten dus geduldig de volledige draagtijd van 90 tot 95 dagen afwachten. Opvallend was dat Xavannah vorige week plotseling een enorme eetlust kreeg; waar ze normaal nogal kieskeurig haar vlees selecteert, at ze nu haar voedsel met huid en haar op. Dat ze ook haar tepels schoon begon te likken, maakte duidelijk dat een bevalling niet lang meer kon duren. Vrijdagavond werd het lange wachten beloond met een nest gezonde welpen. Ondanks haar onervarenheid blijkt Xavannah een goede moeder, ze is zeer zorgzaam en beschermend. Vader Lomai zal zich niet met de opvoeding bemoeien.

De cheetah, ook wel jachtluipaard genoemd, komt voor in Afrika en West-Azië en is het snelste landdier ter wereld. Met zijn gespierde poten en slanke postuur is het dier gebouwd voor snelheid. De topsnelheid van deze katachtige is 120 kilometer per uur, waarbij hij sprongen van ruim acht meter maakt. Dit bijzondere diersoort wordt ernstig bedreigd in zijn voortbestaan. Afname van natuurlijk leefgebied en jacht op de cheetah zijn hier de hoofdoorzaken van. Om een gezonde populatie cheetahs te behouden, hebben Europese dierentuinen een fokprogramma opgezet. Met de geboorte van de vier welpen in Zoo Parc Overloon wordt hieraan een mooie bijdrage geleverd.