Welkom voor witte neushoorn in GaiaZOO

Kerkrade –  Donderdag 17 november arriveerde een nieuwe witte neushoorn in GaiaZOO. Het twee jaar oude mannetje is geboren in het Duitse dierenpark van Erfurt. De nieuwe neushoorn heeft de toepasselijke naam Jambo, wat ‘welkom’ betekent in het Swahili. GaiaZOO is namelijk erg blij met de komst van deze nieuwe neushoorn! Jambo was zelf ook ‘ondersteboven’ over zijn verhuizing, want hij liep achterstevoren zijn nieuwe verblijf in!

Jambo maakt in GaiaZOO kennis met neushoornmannen Rafiki en Bantu die sinds 2008 in Kerkrade verblijven. Met hun zes jaar zijn deze twee zwaargewichten al bijna volgroeid, terwijl de jonge Jambo nog flink in gewicht zal toenemen. Toch was voor zijn verhuizing vanuit Duitsland een vrachtwagen van een speciale transporteur voor dierentuindieren nodig en een hijskraan om zijn transportkist voor de stal te kunnen positioneren. De ‘weegschaal’ op de hijskraan gaf een gewicht van 1.000 kilo aan. Een volwassen witte neushoornman kan zo’n 2.000 kilo wegen – Jambo heeft dus nog een paar kilo te gaan.

Introductie

Neushoorns kunnen niet zo goed zien. Ze kunnen daarom schuw reageren op een nieuwe omgeving. Jambo stapte echter binnen een minuut – achterwaarts – uit zijn relatief veilige transportkist. De eerste nacht verbleef Jambo in de speciaal daarvoor gebouwde transportstal. De beide andere neushoornmannen stonden elk in een apart verblijf aan de andere kant van de stal, van waaruit ze hun nieuwe huisgenoot alleen konden horen en ruiken. Meteen bij binnenkomst maakten de drie neushoorns al brommende en snuivende contactgeluiden naar elkaar. Jambo krijgt de komende weken rustig de tijd om aan zijn nieuwe onderkomen en soortgenoten te wennen. Als hij alle ins en outs van de verblijven en andere neushoorns kent, zal hij buiten tot slot kennis maken met de Damara zebra’s, met wie de neushoorns hun grote buitenperk delen.

Fokprogramma

In het verleden plantten witte neushoorns zich niet zo goed voort in dierentuinen. Inmiddels heeft onderzoek echter uitgewezen dat jonge neushoornmannen van hun vader moeten leren hoe ze met vrouwtjes om moeten gaan (die kunnen namelijk nogal eens agressief reageren tijdens de paring). Daarom is het belangrijk dat neushoornmannen een aantal jaar in hun geboortegroep verblijven. Aangezien een neushoornman pas op een leeftijd van zo’n 8 jaar geslachtsrijp is, heeft het internationale fokprogramma voor witte neushoorns (EEP, European Endangered species Programme) speciale mannengroepen opgezet waar jonge neushoornmannen volwassen kunnen worden. GaiaZOO is één van de dierentuinen waar alleen mannelijke witte neushoorns leven. Als er binnen het fokprogramma in een andere dierentuin een plaats beschikbaar komt voor één van de neushoornmannen, zal deze Kerkrade weer verlaten. In 2009 vertrok bijvoorbeeld een Gaia neushoornman naar Oostenrijk om zich daar voort te planten.