Kodiakbeer Ursus overleden


20 december 2011

Vanmorgen lag Kodiakbeer Ursus dood in het buitenverblijf van de beren in Dierenpark Emmen. Gisteravond reageerde hij nog op de stem van zijn vaste verzorgers, maar vanmorgen gaf de beer geen teken van leven meer. De dierenarts, die erbij geroepen werd, heeft vervolgens vastgesteld dat Ursus was overleden.
Afgelopen week is Ursus veel buiten gebleven. Hij weigerde naar zijn nachtverblijf te gaan. Buiten lag hij veel te slapen, maar dat is voor een beer in deze tijd van het jaar gewoon. Sectie zal moeten uitwijzen, wat de doodsoorzaak is geweest.

Ursus is in januari 1987 geboren in een Belgisch dierenpark. Als jong beertje was hij in 1988 te zien in de bioscoopfilm L’ours (The bear) van Jean-Jacques Annaud. Hij kwam in januari 1994 met vier andere beren naar Emmen. Lange tijd maakte hij deel uit van een groep Kodiakberen, die een aantal keren van samenstelling is veranderd. De afgelopen anderhalf jaar had Ursus het rijk alleen in het berenverblijf.