Dierentuinen: meer dan 10 miljoen bezoekers in 2011!

Amsterdam, 4 januari 2012

Foto Theo Kruse / Burgers’ Zoo

De 15 dierentuinen, die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD), hebben in het afgelopen jaar iets meer dan 10 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. Dat is 3 % meer dan in 2010. Het jaar 2011 was een jaar met een prachtig voorjaar, een niet zo warme zomer en een zachte herfst en winter! Uitstekend dierentuinweer, waar vele dierentuinen van konden profiteren. Een aantal tuinen kreeg weliswaar minder bezoekers, een aantal bleef stabiel, maar een groot aantal tuinen mocht veel meer bezoekers verwelkomen: Apenheul, GaiaZOO, Zoo Parc Overloon, Ouwehands Dierenpark en Artis wisten soms wel tot 19 % meer bezoekers te trekken! Vooral de herfstvakantie was voor de dierentuinen in sommige regio’s heel druk.

Afgelopen jaar werd een grote hoeveelheid bijzondere dieren geboren of kwamen nieuwe soorten de collectie versterken. In Ouwehands Dierenpark kwamen twee ijsbeertjes ter wereld en in Dierenpark Emmen kwamen de leeuwen weer terug. In GaiaZOO kwamen leeuwen in een nieuw verblijf en in Apenheul konden de bezoekers de bijzondere neusapen komen bewonderen. Blijdorp breidde de collectie uit met een insectenetend slurfhondje, die uniek is in de Europese dierentuinen. In DierenPark Amersfoort kwam voor het eerst een Indische neushoorn ter wereld, een vrouwtje Sunanda genaamd. Tienduizenden mensen volgden de geboorte via de webcam in de stal. Jonge Aziatische olifanten waren een bijzondere aanwinst: in Artis kwam Mumba ter wereld en in Dierenpark Emmen beviel Htoo Yin Aye buiten in het verblijf van haar jong Mong Tine. Regelmatig werden in diverse dierentuinen giraffes geboren. In Burgers’ Zoo waren dat de Rotschild giraffes, één van de vele soorten die heel belangrijk zijn voor de internationale fokprogramma’s. Artis realiseerde een compleet gerestaureerd Apen- en Vogelhuis en een nieuwe Fazanterie. In Avifauna breidde de collectie dieren uit met bijzondere geboortes van de Zwartsnavel ooievaar en de Visayan Tarictic Neushoornvogel.

De dierentuinen kwamen volop in de aandacht in de media, waarbij de serie van Burgers’ Zoo: ‘Drukte in de dierentuin’, veel kijkers trok. Blijdorp wist veel aandacht te trekken door de bedrijven in de omgeving de mogelijkheid te bieden om diersoorten te adopteren. Dat zorgde voor een belangrijke financiële bijdrage voor de tuin. Ook de verhuizing van de jonge orka Morgan uit het Dolfinarium naar Tenerife zorgde voor veel publiciteit.

Een aantal dierentuinen viel in de prijzen: Artis won de prijs voor het leukste familieuitje in Amsterdam en de Gouden Broekriem, voor de meest opvallende maar minst kostende campagne bij de geboorte van de olifant. De jongste NVD dierentuin GaiaZOO won maar liefst vier prijzen bij de nieuw uitgereikte Zoo Awards: de algemene Zoo Award en drie eerste prijzen : de WNF natuur- en educatie award voor de meest educatieve -, de meest kindvriendelijke dierentuin en de tuin met het mooiste dierenverblijf. Ook Safaripark Beekse Bergen viel in de prijzen en kreeg de ANWB Exploreraward 2011 voor de leukste dierentuin van het jaar. Tenslotte ontving Dierenpark Emmen van ZooSite de prijs voor de mooiste EAZA dierentuin.

In 2012 staat een aantal bijzonderheden op het programma: er worden weer jonge gorilla’s verwacht in een paar tuinen en Ouwehands Dierenpark bestaat dan 80 jaar. De NVD dierentuinen zetten zich dit jaar in voor de natuurbeschermingscampagne van de Europese Vereniging van Dierentuinen (EAZA) die zich in 2012 richt op Zuid Oost Azië. Ze vragen daarbij aandacht voor de bedreigde diersoorten daar zoals de Saola (een soort rund), de geribbelde neushoornvogel, de Borneo Orang-Oetan en de Javaanse neushoorn.