Mandril geboren in Artis

Artis / Ronald van Weeren

Amsterdam, 18 januari 2012

Moeder en jong laten elkaar niet los

Na een draagtijd van ongeveer 6 maanden, is woensdagochtend in Artis een mandril geboren. Hiermee is de mandrillengroep in Artis uitgebreid naar 9. Het jong drinkt al volop melk en maakt een gezonde indruk. Tijdens de eerste dagen na de geboorte laten moeder en jong elkaar niet los. Het jong klampt zich vast aan de moeder, zodat het goed bij haar tepel kan om melk te drinken. De zoogtijd duurt ongeveer 6 maanden.

Felgekleurde alfaman
Mandrils (Mandrillus sphinx) leven in een harem waarin een strikte hiërarchie geldt. Het mannetje is als haremhouder de baas van de groep en heeft het meest kleurrijke uiterlijk. Pas als de alfaman oud wordt en het leiderschap verliest, zal een ander mannetje uit de groep felle kleuren ontwikkelen. Vrouwtjes hebben allemaal een eigen rang in de groep. Hoe meer jongen een vrouwtje krijgt, hoe hoger haar rang wordt. Deze moeder heeft in de harem een hoge status, want het is haar vierde jong.

Kwetsbare diersoort
De mandril is, met uitzondering van de mensapen, de grootste apensoort ter wereld. Mandrils komen voor in de tropische regenwouden van centraal West-Afrika en zijn door intensieve jacht en het verlies van leefomgeving een kwetsbare diersoort. Natura Artis Magistra neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de mandril.