Fenneks in Aqua Zoo Friesland

Leeuwarden, 27 februari 2012

Niet alleen kleine potjes hebben soms grote oren, ook kleine vosjes kunnen hele grote oren hebben! Maak vanaf aanstaande dinsdag 28 februari kennis met een nieuwe diersoort in Aqua Zoo Friesland: de fennek, ook wel woestijnvos genoemd. Het is het kleinste lid van de vossenfamilie, maar heeft wel de allergrootste oren. Dinsdagochtend om 11:00 uur zullen de twee dieren, een mannetje en een vrouwtje, de eerste stappen zetten in hun nieuwe onderkomen.

Het paartje verbleef de afgelopen weken achter de schermen in Dierenpark Wissel, in afwachting tot het verblijf in Aqua Zoo Friesland klaar was. Het verblijf moet warm zijn, omdat de dieren in de woestijn leven. Ook is er een flinke laag zand nodig voor de gravers. Daarnaast slapen de dieren als het licht is en daarom is in het verblijf het dag- nachtritme omgedraaid. ’s Nachts gaan de lichten aan, zodat de dieren dan gaan slapen. Overdag, als de bezoekers de dieren komen bewonderen, zijn de fenneks actief. Beide fenneks zijn in 2010 geboren. Hopelijk zullen de twee in de toekomst voor nog kleinere vosjes gaan zorgen.

Fenneks zijn kleine vossen die voorkomen in de dorre woestijngebieden van noordelijk Afrika. Ze ontlopen de hitte van de dag door overdag in holen onder de grond te slapen en ´s nachts actief te worden. De uitzonderlijk grote oren komen ook goed van pas in de woestijn: ze verliezen er veel warmte door. Ze zijn zo goed aangepast aan het leven in de droogte, dat ze de enige in de woestijn levende carnivoren zijn die niet in de buurt van drinkwater hoeven te leven. Hun benodigde vocht halen ze namelijk uit hun voedsel.

Meer verhuizingen
Voor de komst van de fenneks vonden een aantal interne verhuizingen plaats. De fenneks zullen hun thuis vinden in het voormalig bettongverblijf. Eerder zijn de bettongs (kleine buideldieren) al verhuisd naar het voormalig baardagamenverblijf nadat hier de nodige aanpassingen zijn gedaan. Zo is de bodem van het verblijf verlaagd. De Australische bettongs zijn namelijk goede springers en door deze aanpassing zullen ze niet over de rand van hun nieuwe verblijf springen. De baardagamen zijn ook nog steeds te vinden in het overdekte Naturama. Zij zijn verhuisd naar een voormalig leegstaand verblijf. Door hun goede schutkleuren is het goed speuren naar deze reptielen.