Chimpanseegroep in Artis gaat door rouwproces

Foto Artis Ronald van Weeren

Amsterdam, 4 april 2012

Pasgeboren chimpansee overleden
De chimpansee die op 23 maart in Artis is geboren, is vanmorgen vroeg helaas overleden. De verzorgers zagen Amber, de moeder van het jong, vanmorgen verslagen naar haar baby kijken. De armen en benen van het jong hingen slap langs Amber’s buik. De ogen van de baby waren gesloten, en het gezichtje was extreem bleek. De verzorgers zagen meteen dat het jong waarschijnlijk dood was. Jonge chimpansees horen zich de eerste maanden stevig aan de moeder vast te klampen. Dit was nu niet meer het geval. De dierenarts heeft later deze ochtend vastgesteld dat Ajabu overleden is.

Doodsoorzaak
Het is nog niet bekend wat de doodsoorzaak is. Het is niet mogelijk om direct sectie op het lichaam te verrichten omdat de chimpansees eerst tijd nodig hebben om afscheid te nemen van Ajabu. Het rouwproces bij chimpansees kan dagen duren. Amber zal het jong de eerstkomende tijd nog met zich meedragen. Als ze er klaar voor is legt zij haar baby in een hoekje. De andere chimpansees kunnen dan afscheid nemen. Pas als dit gebeurd is, zal onderzoek worden verricht naar de reden van het overlijden.

Groepsgedrag
Amber en de andere chimpansees houden zich nu erg stil en rustig. Het verdriet in de groep is groot. De chimpansees hebben erg veel aandacht voor Amber en proberen voor haar te zorgen. Ook raken ze Ajabu af en toe voorzichtig aan.