Olifant Douanita uit Blijdorp gaat op reis

Hans Vervat, directeur van Matrans Holding bv, neemt vandaag afscheid van zijn 'petekind' Douanita die hij vorig jaar adopteerde in het kader van het Dieradoptieprogramma van Diergaarde Blijdorp.

Rotterdam, 25 april 2012

Olifant Douanita verlaat begin mei de Diergaarde samen met haar dochter Tonya. Ze verhuizen naar de dierentuin van Praag, waar een nieuw ruim verblijf op hen wacht. Zij krijgen hier gezelschap van een aantal andere olifanten: twee oudere exemplaren en een groepje jongere olifanten. De reden voor het vertrek is dat Douanita zich in de Blijdorp-groep erg dominant gedraagt en regelmatig ruzie zoekt met olifant Irma. Daarom lijkt dit een goede oplossing voor haarzelf en de olifantengroep. Douanita is voor veel bezoekers een Blijdorp-persoonlijkheid en daarom stelt de Diergaarde bezoekers in de gelegenheid om afscheid van haar te nemen.
Vanaf 28 april tot en met het eerste weekend van mei zijn er dagelijks infopunten bij de olifanten waar je alles te weten kan komen over Douanita en haar dochter. De olifantenfamilie in Blijdorp bestaat verder nog uit Irma, Bangka, Faya, Throng Nhi en mannetjesolifant Timber.

Bijzondere voorgeschiedenis
Douanita heeft een bijzondere voorgeschiedenis. In 1988 ontdekt een douane-ambtenaar in de Rotterdamse haven iets bijzonders. In een container aan boord van de Naumburg, een Oost-Duits schip, treft hij een jong olifantje aan van maximaal twee jaar oud. Het dier, afkomstig uit Vietnam, is erg mager en sterk verwaarloosd. Bovendien blijken de papieren niet in orde. Het jonge olifantje wordt opgevangen in Diergaarde Blijdorp en krijgt de passende naam Douanita. Ze wordt goed opgenomen in de Blijdorp-kudde en krijgt drie jongen, waarvan Throng Nhi (geboren in 2003) en Tonya (2009) nog in leven zijn. Nu staat Douanita weer voor een heel andere fase in haar leven door haar naderende vertrek naar de dierentuin van Praag.