Oranje bladaap geboren in Blijdorp

Rotterdam, 25 april 2012

NET OP TIJD VOOR KONINGINNEDAG!

Op 11 april bracht de zwarte François-langoer Nanpi een knaloranje jong ter wereld. Hoe kan dat? Het antwoord is simpel: deze bijzondere, bladetende apensoort brengt altijd oranje jongen ter wereld.
In 1992 ontving Blijdorp vanuit de dierentuin van Sjanghai twee paartjes van deze apen. Tot dan was deze apensoort in Europa pas één keer eerder te zien geweest (in een Duitse dierentuin). Doordat het dominante mannetje helaas onvruchtbaar bleek te zijn, duurde het tot 1997 voordat het eerste jong ter wereld kwam en dat was dus tegelijk een Europese primeur. Sindsdien zijn in Blijdorp al vaker van deze langoertjes geboren, maar elke geboorte blijft even welkom.
Wat deze geboorte extra bijzonder maakt is het feit, dat moeder Nanpi zelf in Blijdorp geboren is: zij is namelijk de Europese primeur van 1997!

Op dit moment is Blijdorp nog altijd de enige dierentuin op het Europese vasteland waar François-langoeren te zien zijn. Binnen Europa zijn ze alleen in een viertal Britse dierentuinen aanwezig, waaronder Belfast, de plek waar vader André ter wereld kwam. De mooie apengroep heeft in Blijdorp – heel toepasselijk – zijn eigen, ruime onderkomen aan de rand van de Chinese sfeertuin, waar ze zowel binnen als buiten meestal goed te zien zijn. De jongste oranje telg valt in elk geval erg op tussen al zijn zwarte soortgenoten!

François-langoeren horen van nature thuis in de tropische wouden in het zuidoosten van China en het aangrenzende Vietnam. Helaas worden ze daar flink bejaagd en bovendien verdwijnt steeds meer van het biotoop door toedoen van de mens. Het aantal François-langoeren in het wild is de afgelopen decennia dan ook stevig verminderd van ca. 5.000 in 1983 naar hooguit 2.000 nu. De diersoort wordt dan ook beschouwd als ernstig bedreigd in haar voortbestaan.