Een unieke gebeurtenis in Zoo Parc Overloon: vijf kroeskoppelikanen geboren!

Overloon, 8 mei 2012

Ontzettend trots is Zoo Parc Overloon op de geboorte van maar liefst vijf kroeskoppelikanen! Vier weken geleden kwam het eerste jong ter wereld en daarna volgde de rest al snel. De pelikaanjongen zijn de eerste kritieke weken goed doorkomen. Ze maken het uitstekend en zitten al goed in de donsveren. De geboorte van de vijf kuikens is erg bijzonder; het is pas de tweede keer in twaalf jaar dat de kroeskoppelikanen in Zoo Parc Overloon voor nageslacht hebben gezorgd. Ook wordt met de geboorte van de vijf pelikanen een belangrijke bijdrage aan het internationale fokprogramma geleverd.

De vijf jongen zijn afkomstig uit drie verschillende nesten. De populatie kroeskoppelikanen in Zoo Parc Overloon bestaat nu uit zestien dieren, inclusief deze vijf jongen en het jong dat in 2009 geboren is. Afgelopen week zijn de pelikaanjongen geringd. Dit was ook het eerste moment dat de dierverzorging het kroost goed kon bekijken. De jongen doen het erg goed en zijn zelfs al een beetje brutaal.

Pelikanen zijn niet altijd even handig met het uitbroeden van de eieren en het opvoeden van hun jongen. Regelmatig sneuvelt er een ei en heel soms zelfs een uitgekomen kuiken doordat de ouderdieren erop staan. Daarom wordt in sommige dierentuinen ervoor gekozen om pelikaneneieren uit te broeden in een broedmachine en de jongen met de hand groot te brengen. In 2009, toen voor het eerst een jonge pelikaan in Zoo Parc Overloon werd geboren, is het jong echter netjes door de ouderdieren opgevoed. Ook dit jaar wordt de opvoeding van de vijf kuikens aan de pelikanen overgelaten. Een zeer bijzondere situatie.

De vijf jonge kroeskoppelikanen zitten nu nog veilig en warm op het nest. Desalniettemin zijn ze al goed zichtbaar voor publiek. Het kroost zit nu nog in de donsveren maar zodra ze een stevig verendek hebben zullen ze ook de eerste zwemles krijgen van hun ouders. Het geslacht van de jongen is nog niet bekend. Dit wordt pas bepaald als ze ouder zijn. Aan de hand van hun veren kan DNA uitwijzen wat het geslacht van de pelikanen is.

De kroeskoppelikanen in Zoo Parc Overloon leven sinds 2000 op de Maidan, het ruime doorloopgebied waar tevens andere diersoorten leven als Indische antilopen, Vietnamese sikaherten, zwarte ooievaar en witnekkraanvogels. Omdat de pelikanen in een doorloopgebied leven, wordt bezoekers die op kraamvisite komen gevraagd gepaste afstand te bewaren om de ouderdieren en de jongen genoeg rust te geven.