Zeehondje geboren in Aqua Zoo Friesland!

Leeuwarden, 8 juni 2012

Donderdag 7 juni is in het zeehondenverblijf in Aqua Zoo Friesland een pasgeboren zeehondje ontdekt! Het jong is waarschijnlijk vroeg in de ochtend geboren. Vol spanning werd gewacht tot het jong bij moeder ging drinken. Donderdag eind van de middag werd dit gezien; het teken dat de moeder goed voor haar kleine zorgt! Het zeehondje is samen met zijn familie zichtbaar voor bezoekers.

Het geboortenieuws komt niet geheel onverwacht; moeder Loes was de afgelopen tijd opvallend dikker geworden. Daardoor bestond het sterke vermoeden dat ze drachtig was. Door de dikke blubberlaag van zeehonden is het echter lastig te bepalen hoe ver de dracht gevorderd is. Donderdagochtend bleek het zover en werd een kleine zeehondenpup in het verblijf ontdekt, al zwemmend tussen vader, moeder en de twee oudere zussen.

De zeehondenpup ligt regelmatig samen met zijn moeder te rusten op het droge. Vanuit de onderwatertunnel kunnen bezoekers genieten van de zwemkunsten van het jonge zeehondje. Jonge zeehonden moeten enkele uren na de geboorte namelijk al leren zwemmen; pups worden tijdens eb geboren op een zandbank die een paar uur later bij vloed weer onder water loopt.

Het geslacht van het jong is nog niet bekend. Dit zal worden bepaald bij de gezondheidcheck. De kleine zeehond zal de komende weken snel groeien van de moedermelk. De moedermelk is heel vet, zodat het jong in korte tijd een flinke vetlaag kan opbouwen die hem warm houdt in het koude water. Na vier tot zes weken is het jong van het geboortegewicht van ongeveer acht kilo gegroeid naar 25 kilo. Het jong is dan al gespeend, wat betekent dat hij geen melk meer drinkt bij de moeder. Vanaf dat moment zal hij zelfstandig zijn en vis eten.