Giraffe geboren in Artis

Foto Artis Ronald van Weeren
Amsterdam, 19 juni 2012

Op zaterdagmorgen 16 juni is in Artis rond de klok van half vier een giraffe geboren. Het is een hengst en hij drinkt al volop melk bij zijn moeder. Hij maakt een stevige indruk en loopt al rond in de stal.

Artis heeft nu drie jonge giraffen. Twee jaar geleden kreeg Iwana, de moeder van het pasgeboren kalfje, ook een jong. Dit twee jaar oude jong heeft, nu haar moeder weer melk geeft, ook interesse in de melk. Af en toe laat Iwana haar drinken, maar ze zorgt er goed voor dat het pasgeboren girafje het overgrote deel van de melk krijgt.

Hoorntjes en hoefjes
De hoorntjes van het pasgeboren girafje liggen nog plat op zijn kop. Deze hoorns zijn van kraakbeen en zijn nog week. Pas na enkele weken zullen de hoorntjes recht omhoog komen te staan. Pasgeboren giraffen hebben witgekleurde hoeven. De hoeven van volwassen giraffen zijn bruin. Binnen enkele dagen zijn de hoeven van het kalfje ook bruin gekleurd.

Moederkoek
Enkele uren na de worp van het kalf kwam de nageboorte, de moederkoek. In de moederkoek zitten heel veel mineralen, die erg gezond zijn. De natuur laat de moederkoek dan ook niet verloren gaan. Deze wordt vaak opgegeten door andere dieren, zoals dieren die op giraffen jagen. Of door de giraffen zelf. Artis heeft de moederkoek van Iwana gevoerd aan de Afrikaanse wilde honden, één van de vergeten dieren van Artis.

Eerste keer buiten
Morgen, woensdag 20 juni, gaat het girafje voor het eerst naar buiten om 13.45 uur. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Netgiraffen
De giraffen in Artis zijn netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata) dit is een ondersoort van de giraffe (Giraffa camelopardalis). Hij is te herkennen aan het “netvormige” vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. De vlekken van een mannetje worden donkerder naarmate het dier ouder wordt. De vlekken zijn bleker op de buik en de poten. Artis neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffe. Artis heeft sinds 1856 giraffen en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen.