Drie fenneks geboren in Artis

Amsterdam, 28 juni 2012

Na 27 jaar weer jonge woestijnvossen

Na een draagtijd van ongeveer twee maanden zijn deze maand drie fenneks geboren in Artis. De jongen worden door hun ouders goed verborgen gehouden in verschillende boomstronken. Het was daarom lange tijd onduidelijk of er überhaupt jongen waren, en of ze nog leefden. Begin juni hoorden de verzorgers gepiep uit één van de verstopplekken komen, dit was een teken dat er jongen geboren waren. Hoeveel het er waren en of ze het goed maakten, was toen nog niet duidelijk. Ze hoorden de jongen maar af en toe, en na enkele weken hoorden ze het gepiep helemaal niet meer. Het was dan ook een grote verrassing dat de moeder dit weekend met maar liefst drie jongen uit de verstopplek kroop.

Grote oren
Het meest karakteristieke uiterlijke kenmerk van de fennek (Vulpes zerda), ook wel woestijnvos genoemd, zijn de oren. Ze zijn, in verhouding tot de totale grootte van de fennek, 40 cm, enorm. De oren zijn 15 cm lang en worden zowel gebruikt om overtollige lichaamswarmte kwijt te raken, als om prooien te lokaliseren zoals hagedissen, insecten en eieren. Ze zijn in staat geluiden te horen die vele centimeters onder het zand vandaan komen.

Zeldzame geboorte in Artis
Sinds 1985 zijn er geen fenneks meer geboren in Artis. Artis heeft niet altijd een koppel in haar collectie gehad om mee te fokken, en de dieren zijn ook erg sensitief. Toen in 1985 jonge fenneks geboren waren, zijn deze vrijwel direct opgegeten door de moeder. De jongen die Artis nu heeft zijn al ongeveer vier weken oud.