Eieretende slangen uit het ei bij Dierenpark Emmen

Foto Dierenpark Emmen/Wijbren Landman

Emmen, 9 augustus 2012

In Dierenpark Emmen zijn er uit een legsel van 12 eieren, al 11 eieretende slangetjes tevoorschijn gekomen. Ze hebben een opening in de eischaal gemaakt en sommige zijn ook al uit het ei gekropen. Op 3 juli was er al één slangetje uit een legsel van veel onbevruchte eieren. Het was het eerste eieretende slangetje in 20 jaar, maar het bleef toen bij één. Met dit tweede legsel, dat al meer dan twee maanden in de broedmachine lag, gaat het aanzienlijk beter. De pasgeboren slangetjes zijn te zien in de aparte “kraamafdeling” in het Afrikahuis, waar ook vader en moeder eieretende slang een verblijf hebben. Door de gezinsuitbreiding krijgt deze slangensoort een nieuw, veel groter onderkomen.

Eieretende slangen, de naam zegt het al, eten uitsluitend eieren. Ze slikken een ei in zijn geheel door en drukken het tegen een uitsteeksel van een halswervel. De eischaal wordt doorboord en de inhoud van het ei wordt doorgeslikt. De slang spuugt vervolgens de eischaal weer uit. Pasgeboren eieretende slangetjes zijn nog geen 15 centimeter groot en kunnen alleen piepkleine eitjes eten. De verzorgers hebben al een voorraad eitjes van zebravinken om de piepkleine slangetjes de eerste tijd te kunnen laten eten.