Maleise tapir geboren in Artis

Foto Artis / Ronald van Weeren

Amsterdam, 28 08 2012

Bedreigde diersoort plant zich in Artis voort
In Artis is afgelopen vrijdag om 10.00 uur een Maleise tapir geboren. Het is een mannetje. Hij heeft de naam Betong gekregen. Dit is een plaats in Maleisië. Na zijn geboorte stond hij gelijk stevig op zijn pootjes. Hij begon direct te zoeken naar de uiers van zijn moeder. Binnen anderhalf uur had hij succes en heeft hij goed gedronken. Betong is vandaag voor het eerst voor publiek te zien. De Maleise tapir is een bedreigde diersoort. Natura Artis Magistra draagt daarom bij aan het Europese fokprogramma. Artis fokt met de tapir en doet ook uitgebreid onderzoek naar het verloop van de cyclus van tapirs en de ontwikkeling van de ongeboren vrucht in de baarmoeder. Dit zodat er goed ingespeeld kan worden op het verloop van de dracht en beter ingeschat kan worden hoe de dracht verloopt.

primitief dier
Tapirs hebben een primitieve lichaamsbouw. Een grote schedel met relatief kleine hersenen, een korte slurf en bijzondere tanden duiden er op dat de tapir een oerdier is. Betong lijkt niet op zijn ouders. Dit is normaal voor tapirkalfjes. De eerste zes maanden is het jong bruin met witte strepen en stippen. Dit is ter camouflage, zodat het jong vrijwel onzichtbaar is als het tussen lage begroeiing ligt. Volwassen tapirs zijn zwart met een wit middenlijf. De draagtijd van de Maleise tapir is ruim 13 maanden. Ze krijgen één jong per keer, dat ongeveer 10 maanden bij de moeder blijft.

verschillende soorten
Zowel in Zuid- en Midden-Amerika als in Oost-Azië komen tapirsoorten voor. De Maleise tapir (Tapirus indicus) is de grootste soort. Artis heeft naast de Maleise tapir ook de Zuid-Amerikaanse tapir (Tapirus terrestris) in haar collectie. De Zuid-Amerikaanse tapir is bruin en de Maleise tapir is zwart met een wit middenlijf.