Beschuit met roze muisjes in Zoo Parc Overloon; dwergnijlpaardje geboren!

Overloon, 19 december 2012

Eindelijk is het dan zover. Na maanden vol spanning te hebben afgewacht, is dwergnijlpaard Bagatelle bevallen van een gezond jong. Het dwergnijlpaardjong is een vrouwtje. Het is de tweede nakomeling van moeder Bagatelle en vader Albert in twee jaar tijd. Moeder en pasgeboren jong maken het goed, al blijven de komende weken erg spannend. Het kalfje weegt vijf kilo en is een miniatuur versie van haar vader en moeder die wel 250 kilo kunnen wegen. Zoo Parc Overloon is erg trots op de geboorte van het meisje! Vanaf vandaag zijn moeder en dochter zo nu en dan te zien voor publiek.

Aan de geboorte van het jong gingen heel wat paarpogingen vooraf. Dwergnijlpaarden zijn solitaire dieren en leven het liefst alleen. Ook in Zoo Parc Overloon leven het mannetje en vrouwtje gescheiden van elkaar. Alleen tijdens de twee √° drie dagen dat het vrouwtje bronstig is, laat ze het mannetje toe. Er zit geen vast patroon in de bronst van het vrouwtje daarom moeten de verzorgers het gedrag van de nijlpaarden goed in de gaten houden. Als de dieren naar elkaar gaan brullen en snuiven, is er wederzijds interesse en worden ze bij elkaar gebracht. In het voorjaar zijn Albert en Bagatelle diverse keren bij elkaar gezet en werden ook paringen waargenomen. De dierverzorgers weten dan nog niet of de paringen succesvol zijn verlopen. Daarom blijft het na de laatste vrijpartij nog lang spannend of, en wanneer het jong zich aandient.

Het paren gaat Albert en Bagatelle tegenwoordig al makkelijker af dan de eerste paar keren in 2010. Desalniettemin blijft het een hele opgave. Tijdens een vrijpartij tussen dwergnijlpaarden geven klieren in de huid een schuimachtige substantie af. Dat maakt beide dwergnijlpaarden spekglad met het gevolg dat het voor Albert moeilijk is om bovenop Bagatelle te klimmen.

Bezoekers van Zoo Parc Overloon kunnen met een beetje geluk de nieuwste telg bewonderen. Moeder en dochter hebben twee verblijven tot hun beschikking, waarvan het ene verblijf goed zichtbaar is voor bezoekers. Dwergnijlpaarden vinden het heerlijk om in het water te liggen, maar het dwergnijlpaardjong kan nog niet zwemmen. Daarom is het bad in het verblijf voor de schermen vol gestrooid met houtsnippers. In hun verblijf achter de schermen kunnen moeder en haar jong onder de douche zodat hun huid goed soepel blijft.

Dwergnijlpaarden komen oorspronkelijk voor in West-Afrika, met name in tropische bossen langs rivieren. Het is een bedreigde diersoort waar Europese dierentuinen een fokprogramma voor hebben opgezet. Er worden weinig dwergnijlpaarden geboren in dierentuinen en als er jongen worden geboren, zijn het meestal vrouwtjes.
_____________________________________________________________________