Bijna 10 miljoen bezoekers in de dierentuinen in 2012!

Amsterdam, 7 januari 2013

Amsterdam 7 januari 2013. In 2012 hebben 9.997.000 bezoekers de vijftien dierentuinen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) bezocht. In vergelijking met 2011 is dat slechts 1 % minder. Een aantal tuinen heeft wat minder bezoekers binnengehaald, maar toch ook een aantal enkele tienduizenden meer o.a. Dierenpark Emmen, DierenPark Amersfoort en Ouwehands Dierenpark. GaiaZOO en Apenheul wisten het goede resultaat van 2011 te handhaven. Het jaar 2012 begon goed met redelijk voorjaarsweer, maar na een kwakkelige zomer en een ontzettend natte herfst leken de tuinen op een dramatisch bezoekersaantal af te stevenen. Gelukkig heeft de decembermaand de schade nog enigszins kunnen beperken en komen de NVD dierentuinen toch weer uit op bijna 10 miljoen bezoekers.

In 2012 zijn er in de dierentuinen heel veel geboortes geweest, waaronder een flink aantal hele bijzondere: in Burgers’ Zoo kwam een tweeling adelaarsrog ter wereld, waarmee de geboortes van deze diersoort op 21 kwam te staan. In GaiaZOO kwam op 31 december het jong van gorillavrouw Dalila ter wereld, een bijzondere gebeurtenis aangezien Dalila al 40 jaar oud is. In Blijdorp werden ze verblijd met een jong van de Aziatische neushoorn. DierenPark Amersfoort kreeg uitbreiding van de olifantenkudde met het mannetje Kyan, die voor het oog van de webcam in de stal heel vlot ter wereld kwam. In de drie dierentuinen van Zodiac Zoos zagen een zeldzame gordelvari, een dwergnijlpaardje en roze pelikanen het levenslicht. Ouwehands Dierenpark kreeg uitbreiding van de orang oetans met een prachtig jon. De provincie Brabant kreeg een primeur: in Dierenrijk werden twee ijsbeertjes geboren, de eerste in de provincie Brabant en de enige ijsbeerjongen in 2012. Een andere primeur was in Vogelpark Avifauna de geboorte van de Monserrat Troepialen, de eerste vogels die in Nederland zijn geboren. Een prachtig fokresultaat.

Ook werden mooie vernieuwingen gerealiseerd en een aantal dierentuinen. Natura Artis Magistra kreeg er een opgeknapte en vernieuwde Fazanterie bij, in Avifauna werd de Pantanal geopend: een moerasgebied uit Zuid Amerika met de daarbij behorende bewoners werd daarin gerealiseerd. GaiaZOO opende een nieuw verblijf voor de grote groep lynxen en in Blijdorp kregen de Komodovaranen een nieuw onderkomen. Ook Ouwehands Dierenpark realiseerde het nieuwe zeeleeuwentheater Blue Lagoon en opende met een spectaculaire nieuwe show. In Dierenpark Emmen kwamen de Brilberen in de collectie, die door hun actieve klimgedrag de bezoekers op veel leuke ontdekkingen trakteerden. Ook in AquaZoo Friesland in Leeuwarden kwamen voor het eerst de Doeroecoeli’s in de collectie, een nachtapensoort, die met hun grote ogen goed in het donker hun voedsel kunnen vinden.

2012 bracht ook een aantal records: in het Dolfinarium werd de oudste dolfijnenvrouw maar liefst 50 jaar. Een leeftijd, die ze in het wild nauwelijks kunnen bereiken. Ook Apenheul haalde het Guinness Book of Records met een wereldrecord: zij kregen het voor elkaar om de meeste mensen die op één dag jarig zijn bij elkaar te krijgen op de eerste verjaardag van de gorillajongen.

Dierentuinen houden zich enthousiast bezig met diverse fokprogramma’s. Door de fokprogramma’s kunnen bedreigde diersoorten in een dierentuin worden behouden en kunnen de dierentuinen hun diersoorten onderling uitwisselen. Daarmee kunnen ze wildvang voorkomen. Ook Safaripark Beekse Bergen is actief in het fokprogramma voor de Zuidelijke Cheeta’s. In de afgelopen jaren zijn er 18 cheeta’s gefokt en daarmee hebben zij het beste resultaat geboekt en hebben ze de grootste groep in Europa.

Voor 2013 staat een aantal bijzondere gebeurtenissen op de agenda: Ouwehands Dierenpark zal het nieuwe gorilla verblijf: de Gorilla Adventure openen. Natura Artis Magistra bestaat in 2013 maar liefst 175 jaar en ook Burgers’ Zoo heeft een jubileum: zij bestaan in dit jaar op 30 maart precies100 jaar. DierenPark Amersfoort viert komend jaar dat ze 65 jaar bestaan. Elke dierentuin zal dan ook dit jaar bijzondere evenementen organiseren om hun jubileum te vieren. Kortom, weer voldoende redenen om ook in 2013 weer van deze bijzondere, educatieve en populaire dagjes uit te gaan genieten.

Bij de NVD zijn de volgende 15 grootste dierentuinen in Nederland aangesloten: Apenheul/Apeldoorn, Aqua Zoo Friesland/Leeuwarden, Natura Artis Magistra/Amsterdam, Burgers’ Zoo/ Arnhem, DierenPark Amersfoort, Dierenpark Emmen, Dierenpark Wissel/Epe, Dierenrijk/Nuenen, Diergaarde Blijdorp/Rotterdam, Dolfinarium/ Harderwijk, GaiaZOO/Kerkrade, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Safaripark Beekse Bergen/Hilvarenbeek, Vogelpark Avifauna/ Alphen aan de Rijn, Zoo Parc Overloon