Lentekriebels bij de reuzenmiereneters van Zoo Parc Overloon!

20130228_reuzenmierenete

Overloon, 27 februari 2013

Nu de temperatuur weer langzaamaan begint te stijgen, krijgen de dieren in Zoo Parc Overloon ook weer de lentekriebels. Zo ook de reuzenmiereneters Tousle en Pjuskebusk van het dierenpark. De namen van zowel Tousle, het vrouwtje, en Pjuskebusk, het mannetje, betekenen Ragebol in het Engels en Deens. Al zouden ze momenteel ook beiden de naam ‘Rollebol’ kunnen dragen, want gisteren hebben de dierverzorgers voor de eerste keer een liefdevolle paring waargenomen. Via de volgende link is het filmpje van de eerste paring te zien: http://youtu.be/_6b_fuyyvr8

Miereneters zijn solitaire dieren en leven het liefst alleen. Ook in Zoo Parc Overloon leven het mannetje en vrouwtje gescheiden van elkaar. Alleen tijdens de bronst van het vrouwtje laat ze het mannetje toe. Het mannetje is altijd geïnteresseerd en het vrouwtje maar eens per 21 à 26 dagen. De verzorgers houden de cyclus van het vrouwtje goed in de gaten. Als Tousle minder belangstelling voor eten krijgt en de dieren naar elkaar gaan snuiven en ruiken, is er wederzijds interesse en worden ze bij elkaar gebracht. Tousle en Pjuskebusk zijn het afgelopen jaar al een aantal malen bij elkaar gezet maar ze wisten toen nog niet zo goed wat er van ze werd verwacht. Gisterochtend is de eerste echte paring waargenomen. In de loop van de dag volgden nog vijf paringen. Tijdens de paring gaat het vrouwtje op haar zij liggen en gaat het mannetje er gehurkt bovenop. Of deze paring ook meteen succesvol is, moet afgewacht worden; de draagtijd van een reuzenmiereneter is ongeveer 180 dagen.

Toch wordt ook de komende tijd de cyclus van Tousle goed in de gaten gehouden, want de dierverzorgers willen de twee miereneters vaker bij elkaar te brengen. Als er meerdere paringen plaats vinden, is de kans aanzienlijk groter dat over een aantal maanden een kleine Ragebol verwelkomd kan worden. De reuzenmiereneters zijn opgenomen in het fokprogramma van Europese dierentuinen. Mocht er een jong geboren worden dan levert Zoo Parc Overloon een mooie bijdrage aan dit fokprogramma.