Zeldzame gorillatweeling ziet het levenslicht

170613_burgers_tweelinggorilla
Arnhem, 13 juni 2013

Toen verzorgers op donderdag 13 juni ’s ochtends vroeg het gebouw binnenkwamen waar de gorilla’s de nacht doorbrengen, was de verrassing groot. Er was een tweeling geboren! Het was bekend dat gorillavrouw N’Gayla, 20 jaar oud, drachtig was Maar de geboorte was pas later in de zomer verwacht, en zeker geen tweeling! Gorilla’s krijgen namelijk doorgaans slechts één jong per keer.

Tweelinggeboortes zijn bij hen zeldzamer dan bij mensen. Moeder en jongen maken het goed en zijn ook al zichtbara voor publiek. Er is al gezien dat de pasgeborenen drinken. Moeder N’Gayla heeft aan haar kleintjes letterlijk haar handen vol.

Bijzondere geboorte
De geboorte van een tweeling bij gorilla’s in dierentuinen is een zeer bijzondere gebeurtenis. Hoofdverzorger Wilco Limpers: ‘Eerst had ik helemaal niet door dat het om een tweeling gaat. Dat verwacht je ook totaal niet. Ik was aan filmen hoe N’Gayla het jong schoon likte en de nageboorte opat. En opeens pakte N’Gayla iets op uit het stro: nog een gorillaatje! Ik wist echt niet wat ik zag. Een tweeling bij gorilla’s komt maar zo’n één à twee keer per tien jaar voor in Europese dierentuinen’.

De familie
Gorilla’s zijn bij de geboorte altijd vrij klein en nogal hulpeloos. Moeder N’Gayla staat de komende maanden en jaren dan ook een behoorlijke klus te wachten als ze twee kleintjes moet opvoeden. Gelukkig is zij een zeer ervaren moeder. Zelf in Koninklijke Burgers’ Zoo geboren, heeft zij reeds drie jongen met goed gevolg grootgebracht. Haar laatste twee dochters leven op dit moment nog in de groep en hebben er in één klap twee familieleden bij. Een broertje en een zusje. Vader Bauwi, 23 jaar oud, zal – zoals het bij gorilla’s hoort – geen rol spelen in de verzorging van de jongen. Hij werpt zich op als patriarch van de familie.