Zomerse babyboom in Blijdorp

Het nieuwe vlinderparadijs in Diergaarde Blijdorp is nu compleet. Behalve zo'n duizend bontgekleurde vlinders zijn er nu ook diverse andere diersoorten gehuisvest. Hier bewonderen drie jonge bezoekers de zeldzame Arrau-schildpadden onder water. In dierentuinen zijn deze grote zoetwaterschildpadden zelden te zien en in het wild is hun aantal flink geslonken. De schildpadden leven in Blijdorp o.a. samen met zoetwaterroggen.foto Rob Doolaard

Het nieuwe vlinderparadijs in Diergaarde Blijdorp is nu compleet. Behalve zo’n duizend bontgekleurde vlinders zijn er nu ook diverse andere diersoorten gehuisvest. Hier bewonderen drie jonge bezoekers de zeldzame Arrau-schildpadden onder water. In dierentuinen zijn deze grote zoetwaterschildpadden zelden te zien en in het wild is hun aantal flink geslonken. De schildpadden leven in Blijdorp o.a. samen met zoetwaterroggen.foto Rob Doolaard

Rotterdam, 3 juli

In de Rotterdamse Diergaarde heeft een zomerse babyboom plaatsgevonden! Door de hele tuin heen zijn jonge dieren te bewonderen.
De meest opvallende jonggeborenen zijn waarschijnlijk de vier netgirafjes, die dit voorjaar ter wereld kwamen. Hoewel er in Blijdorp in de loop der jaren al meer dan zeventig giraffen zijn geboren, is het de eerste keer dat er in één kalenderjaar vier girafjes opgroeien. Eerst werd Chloë geboren, daarna volgden Fabian en Tijn en als laatste maakte Vera het kwartet vol. Vera is het eerste jong van giraf Ziba, die vier jaar geleden zelf ook al in Blijdorp werd geboren.

Nu het weer een stuk aangenamer is geworden, struinen alle moeders en hun jongen over de Afrikaanse savanne in de Diergaarde. Het is een prachtig beeld: de mooie, uitgestrekte groene savanne met in totaal 13 netgiraffen met op de achtergrond de bijzondere ui-vorm van het giraffengebouw.
Overigens hebben de ‘onderhuurders’ van de giraffen, het fraaie groepje thomsongazellen dat de Afrikaanse savanne in Blijdorp deelt met de giraffen, ook gezinsuitbreiding gehad. Moeder Eefje kreeg eind mei een dochter en moeder Freedom bracht een zoon ter wereld.

Afgelopen maandagavond werd er in Blijdorp een bosrendier geboren. Het vertederende kalfje betekent een primeur voor de Rotterdamse Diergaarde.
De grote groep Californische zeeleeuwen is eveneens uitgebreid met twee jongen. Op 15 juni beviel zeeleeuwmoeder Toya van haar eerste jong: een blakende zoon die de naam Tobias heeft gekregen. Acht dagen later was het ‘collega’ Saar die beviel van een zoon. Hij gaat door het leven als Vincent. En daarmee zijn we nog niet klaar, want een derde zeeleeuw is ook nog hoogdrachtig. Op http://nl.youtube.com/diergaardeblijdorp is een filmpje te zien van het laatstgeboren jong.

Maar ook elders in de Diergaarde is jong grut te bewonderen. Op de zebraweide loopt trotse moeder Erika rond met haar in mei geboren zoon Rob, hertje Niels is de meest recente aanwinst binnen het groepje zeldzame Filippijnse Prins-Alfredherten en na jaren hebben de prachtige laplanduilen weer eens gezorgd voor (vier) kuikens. In het Oceanium zijn de ezelspinguïns druk aan het broeden, terwijl de bizarre papegaaiduikers aan de andere kant van het Oceanium een jong uitgebroed hebben. Hun verblijfsgenoten op Bass Rock, de zeekoeten en drieteenmeeuwen, zijn hard aan het werk voor nageslacht. In de Rivièrahal worden achter een grote ruit jonge toco toekans door de vogelverzorgers grootgebracht en dat is in dierentuinen nog altijd een bijzondere gebeurtenis. In de reptielenopfokruimte van de Rivièrahal zijn diverse jonge schildpadjes te zien, zoals pannenkoekschildpadjes en zeldzame Madagaskar-stralenschildpadjes en Madagaskar-spinschildpadjes.