Vijf Afrikaanse wilde honden geboren in vernieuwd verblijf Artis

20130715_artis_wildehondenAmsterdam, 12 juli 2013

Missie geslaagd: Artis draagt bij aan fokprogramma

In Artis zijn vijf Afrikaanse wilde honden geboren, drie reuen en twee teefjes. Het is voor het eerst in meer dan 10 jaar dat deze zeer bedreigde diersoort zich in Artis voortplant. Artis heeft sinds juni vorig jaar een nieuw verblijf voor de Afrikaanse wilde honden, waarin één volwassen vrouwtje en twee volwassen mannetjes leven. Al binnen een paar maanden was het teefje drachtig van de dominante reu. Ze heeft de pups toen enkele dagen na hun geboorte doodgebeten. Nu heeft zij een tweede nestje gekregen en vooralsnog gaat het goed. De vijf pups zijn nu vijf weken oud en maken een actieve, sterke indruk. Zó sterk dat hun moeder ze vandaag voor het eerst het buitenverblijf liet verkennen.

Eén van de meest bedreigde Afrikaanse zoogdieren
De Afrikaanse wilde hond (Lycaon pictus) wordt ernstig met uitsterven bedreigd. In het wild wordt de populatie geschat op minder dan 5000. Door toedoen van de mens is hun leefgebied ten zuiden van de Sahara versnipperd geraakt. Dit komt door de opkomst van de landbouw. Andere bedreigingen zijn het stropen en zogenaamde roadkills (aanrijdingen). Daarnaast wordt er op de wilde hond gejaagd én worden ziektes overgebracht van gedomesticeerde honden op Afrikaanse wilde honden. Van alle grote Afrikaanse zoogdieren is de verspreiding van de Afrikaanse wilde hond de afgelopen jaren het sterkst afgenomen, dit maakt hen tot één van de meest bedreigde Afrikaanse zoogdieren. Daarom steunt Artis het Painted Dog Conservation Project in Zimbabwe. Dit project biedt educatieve programma’s voor de plaatselijke bevolking, gaat het stropen van de wilde hond tegen én vangt gewonde dieren op om ze te laten rehabiliteren.

Nieuw verblijf
Artis opende in juni 2012 een nieuw verblijf voor de Afrikaanse wilde honden. Dit met als doel om bij te dragen aan het internationale fokprogramma voor deze bedreigde diersoort. Het nieuwe verblijf bij het monumentale Wolvenhuis kent allerlei mogelijkheden voor de dieren om zich in te spannen, zich te ontspannen, de hiërarchie uit te vechten, samen te werken om een grote prooi te verscheuren en er hun jongen mee te voeden. Zo is er een uitkijkrots, een rots waar ze zich in kunnen terugtrekken en een watertje waaruit ze kunnen drinken. Met de geboorte van de vijf pups is een belangrijke bijdrage geleverd aan het fokprogramma.