Olifantje geboren in Diergaarde Blijdorp

120813_blijdorp_olifantjeRotterdam, 10 augustus 2013

Vanmorgen rond 5 uur is er een olifantje geboren in Diergaarde Blijdorp. Het is de zestiende olifant die in Rotterdam is geboren. Voor de tienjarige moeder Trong Nhi is dit haar eerste jong. De bevalling werd natuurlijk verwacht, maar tot gisterenavond hield niemand er rekening mee dat het vandaag zou komen. De bevalling verliep erg voorspoedig en het jong stond binnen enkele minuten op de benen. Tante Bangka, zelf moeder van een dochter van drie, ontfermde zich direct na de geboorte over het kalf. Dat is normaal in een sociale olifantenkudde. Bangka heeft echter zulke sterke moedergevoelens en produceert ook nog melk, dat de iets lager in rang staande Trong Nhi haar jong nog niet opgeëist heeft. De verzorgers hopen dat dat snel zal gebeuren.

Het jonge olifantje is een vrouwtje en weegt ongeveer 65 kilo. Ze heeft nog geen naam. Vanaf maandagmiddag tot en met donderdag zal er via internet een namenwedstrijd worden georganiseerd onder de 120.000 abonnementhouders en de 5.500 leden van de Vereniging Vrienden van Blijdorp. Die ‘fanclub’ bestaat dit jaar 50 jaar. In 1975 schonk deze Vereniging olifant Irma, geboren in Kopenhagen Zoo, aan Diergaarde Blijdorp. Deze olifant is de stammoeder van onze olifantenkudde geworden. Aanstaande zaterdag 17 augustus zal de naam van het jonge olifantje tijdens een ‘babyshower’ bekend worden gemaakt.

De jonge olifant is waarschijnlijk vanaf zondag 11 augustus voor het publiek te zien Dagelijks staan er vrijwilligers klaar bij het olifantenverblijf om het publiek van de laatste informatie te voorzien. De kudde bestaat nu uit de volwassen man Timber, de drie volwassen vrouwtjes Irma, Bangka en Trong Nhi, de peuter Faya en de nieuwe telg. Vader Timber bemoeit zich niet met de opvoeding. Een mannetjesolifant (bul) leeft zowel in dierentuinen als in de natuur gescheiden van de familie en zoekt alleen in de paartijd de vrouwtjes op.

De olifantenbaby is ‘s avonds en ‘s nachts live te volgen via de webcambeelden op www.diergaardeblijdorp.nl/olifantje. Via social media en de site wordt regelmatig een update gegeven van de nieuwste ontwikkelingen en kan iedereen zijn ervaringen delen.