DierenPark Amersfoort verwelkomt kroeskoppelikanen

20140522_amersfoort_pelikaanKomende zomer opent DierenPark Amersfoort een nieuw verblijf; SnavelRijk – Vogels, Veren en Natte Kleren. De eerste toekomstige bewoners, twee kroeskoppelikanen, zijn aangekomen in het park. De vogels verblijven in afwachting van hun nieuwe onderkomen in het binnenverblijf van de flamingo’s.

De twee kroeskoppelikanen waggelen rustig rond in hun tijdelijke omgeving. ‘‘Het is bijna tien jaar geleden dat wij voor het laatst deze vogelsoort in de collectie hadden’’, vertelt hoofddierverzorger Bas Aalders. ‘‘Dit waren toen geen kroeskoppelikanen, maar roze pelikanen.’’ De twee jonge vogels komen uit een Belgische dierentuin en moeten nog wel een beetje groeien. Volwassen pelikanen zijn met hun twaalf kilo de zwaarst vliegende vogels.

De komst van het tweetal is slechts een begin; voor de opening van SnavelRijk komen er nog een groot aantal opvallende bewoners naar Amersfoort. ‘‘In de indrukwekkende volière van 3000 m² lopen bezoekers tussen vale gieren, maraboes, zwarte ibissen en kroeskoppelikanen’’, vertelt Bas Aalders. ‘‘Wij verwachten dat de pelikanen in SnavelRijk rondom het water zullen settelen, de gieren hun nesten bouwen in de hoge rotswanden en de maraboes tussen het publiek rondscharrelen. Zo worden bezoekers echt omringd door tientallen bijzondere vogels.’’

DierenPark Amersfoort is gestart met de bouw van het enorme verblijf en zet hiermee de eerste stap in de realisatie van een compleet nieuw themagebied: ‘De grote Wildernis’. Komende zomer zal het eerste onderdeel, de indrukwekkende volière genaamd SnavelRijk, worden geopend. Het kindgerichte park daagt jonge bezoekers uit om via de avontuurlijke Klim Alles-route over water het verblijf te ontdekken. Zo kunnen kinderen met een vlot een tocht over het water maken, door het riet kruipen en via stenen de overkant bereiken. Op 5 juli wordt SnavelRijk toepasselijk geopend in DierenPark Amersfoort.