Pinguinkuikens terug in Blijdorp-kolonie

blijdorp-pinquins--001Drie koningspinguïn-kuikens zijn in Blijdorp weer teruggeplaatst in de pinguïnkolonie na een tijdelijke ‘break’. De verzorgers hebben de jonge dieren een tijdje achter de schermen opgevoed met de hand, omdat ze erg veel aandacht vroegen van hun ouders. Die waren daardoor zo druk met het voeren van hun bedelende jongen, dat ze zelf te weinig aten en snel gewicht verloren. Nu de ouders een tijdje rust hebben gekregen, zijn ze weer voldoende aangesterkt.  De jongen kunnen inmiddels zelfstandig voer aannemen van de verzorgers. Een goed moment dus om de kuikens weer met hun soortgenoten te verenigen en dat gebeurde dus vanmorgen. De groep begroette hen met luid getrompetter. Het is extra feestelijk dat er nu ook een paartje ezelspinguïns in hetzelfde verblijf aan het broeden is geslagen! Bij dit ouderpaar verwachten de verzorgers niet veel problemen, omdat dit stel al heel ervaren is. Zij hebben al drie keer eerder met succes jongen grootgebracht.

Blijdorp is binnen Europa een van de weinige tuinen die er in slaagt met koningspinguïns te fokken. De reden van dit succes is dat aan een aantal belangrijke voorwaarden is voldaan. Zo is het verblijf voorzien van zuivere lucht en er heerst een constante temperatuur van zo’n 8 tot 11 graden. Ook is er een instelbaar lichtregime dat de omstandigheden in sub-Antarctica nabootst. Ook belangrijk voor een geslaagde voortplanting is dat de groep uit ongeveer evenveel mannelijke als vrouwelijke vogels bestaat. Verder moeten zoveel mogelijk pinguïns tegelijkertijd ruien, zodat ze ook op hetzelfde moment in broedstemming raken. Deze gevoelige vogels vereisen dus heel wat extra zorg. Blijdorp is er dan ook trots op dat het bijna elk jaar weer lukt om jongen groot te brengen.

blijdorp-pinquins--007

De kuikens zijn makkelijk te herkennen aan hun bruine donsveren. Twee kuikens zijn al bijna door de rui heen en hebben nu nog wat plukjes donsveren op hun kop. Dit geeft hen een komisch ‘punky’ uiterlijk. Doorgaans staan ze allemaal bij elkaar in een soort ‘crèche’.