Duitse olifantenfamilie komt naar Safaripark Beekse Bergen

Olifanten Safaripark Beekse Bergen - FOTO (2)Hilvarenbeek, dinsdag 18 november 2014

Safaripark Beekse Bergen krijgt er een groep nieuwe olifanten bij. Vier Afrikaanse olifanten verhuizen in maart vanuit het Duitse Wuppertal naar het populaire park in Hilvarenbeek dat onlangs opnieuw werd uitgeroepen tot ‘Beste dierentuin van Nederland’. Eigenaar Libéma investeert ruim één miljoen in de realisatie van de hypermoderne olifantenstal die begin april (Pasen 2015) klaar moet zijn en bestaat uit een groot binnenverblijf van ongeveer 450 vierkante meter.

Met de komst van een echte olifantenfamilie met uitzicht op gezinsuitbreiding, gaat een lang gekoesterde wens van het Safaripark in vervulling. Het gaat om moeder Punda (in 1992 geboren in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark) met haar drie jongen. Dat zijn de vrouwtjes Bongi (Wuppertal, 2005) en Pina Nessie (Wuppertal, 2013) en het jonge mannetje Shauwu (Wuppertal, 2011). In Hilvarenbeek wonen al drie andere olifanten: stier Calimero en zijn twee vrouwtjes Sabi en Carla.

Matriarch
Bij Safaripark Beekse Bergen zijn ze erg in hun nopjes. Een kans als deze krijg je namelijk niet vaak. In het wild leven olifanten in familiegroepen waarbij een vrouw, de matriarch, aan het hoofd staat. Dat is bij Punda ook het geval. In Wuppertal maakt deze familie deel uit van een grotere groep. Om te zorgen dat de samenstelling van de olifantenpopulatie aldaar zo natuurlijk mogelijk blijft en dit gezinnetje elders groter kan groeien, besloot het Duitse park om deze vier olifanten te laten vertrekken.

“Zo ontstaat voor Safaripark Beekse Bergen ook de kans om jonge olifantjes te krijgen en op die manier bij te dragen aan het Europese fokprogramma voor Afrikaanse olifanten. Dat is ons tot nu toe namelijk nog nooit gelukt. We hebben goede hoop dat we daar nu als eerste dierentuin in de Benelux wél in gaan slagen,” aldus parkmanager Sjors van den Boogaart van Safaripark Beekse Bergen, dat onderdeel uitmaakt van Libéma.