Tien bijzondere nieuwe diersoorten in GaiaZOO

20141215_gaiazoo10 JAAR GaiaZOO

KERKRADE – In 2015 viert GaiaZOO haar 10-jarig jubileum en verwelkomt de dierentuin de vier miljoenste bezoeker. Jaarlijks is de diercollectie uitgebreid en hielp de natuur GaiaZOO een handje om uit te groeien tot een Award Winning ZOO. Maar GaiaZOO is nog lang niet klaar. Een 10-jarig jubileum vraagt om iets bijzonders, daarom presenteert GaiaZOO ook vol trots 10 héél opmerkelijke diersoorten die volgend jaar aan de diercollectie zullen worden toegevoegd;
1. Reuzenmiereneter
2. Anaconda
3. Bladsnijdersmier
4. Agouti
5. Vogelspin
6. Gifkikker
7. Pygmee oeistitie
8. Darwin nandoe
9. Geelvleugel ara
10. Shetland pony

10 jaar GaiaZOO
Tot het begin van dit millennium werd er nog gevoetbald op de locatie van het huidige gorilla-eiland van GaiaZOO. De kleedruimte van de voormalige hockeyvereniging biedt alweer tien jaar onderdak aan tientallen tropische vogels en op de locatie waar de voetbalkantine lag, staat nu een restaurant vanwaar men uitkijkt over de Savanna met giraffen, kudu’s en springbokken.
Exact tien jaar geleden arriveerde de eerste dieren van GaiaZOO: twee muskusossen, met drie dierverzorgers om hen te kunnen verzorgen. Inmiddels hebben 25 dierverzorgers dagelijks zo’n 1.000 dieren van meer dan 100 verschillende soorten onder hun hoede. Vele daarvan hebben een bedreigde status in het wild en maken daarom deel uit van speciale fokprogramma’s.
In tien jaar tijd heeft GaiaZOO geen moment stilgestaan. De meest opvallende uitbreidingen waren de komst van witte neushoorns (2008), de bouw van de DinoDome (2009), het verschijnen van de koning der dieren in Kerkrade (2011) tot de dit jaar gerealiseerde WolvenVallei met daaromheen diverse grote doorloopvolières. In het afgelopen decennium werden ook veel dieren geboren, waaronder gorilla’s, giraffen, dwergnijlpaarden, lynxen, een veelvraat (voor het eerst in Nederland) en onlangs drie leeuwenwelpjes.

10 nieuwe diersoorten
Een 10-jarig jubileum vraagt om iets bijzonders. Daarom presenteert GaiaZOO vol trots 10 héél opmerkelijke diersoorten die in 2015 aan de collectie zullen worden toegevoegd. Het is een gevarieerd gezelschap van zoogdieren, reptielen, amfibieën en insecten en vormt daarmee een greep uit de rijke biodiversiteit van het tropische regenwoud van Zuid-Amerika. De dieren worden om die reden toegevoegd aan het Rainforest-deel van de ZOO. De sierlijke agouti (ook wel goudhaas genaamd) kan met zijn sterke knaagtanden zelfs de hardste noot kraken, terwijl zijn toekomstige huisgenoot, de reuzenmiereneter, niet eens tanden heeft! Met zijn 60cm lange, plakkerige tong zou hij het liefst razendsnel de enorme kolonie bladsnijdersmieren oplikken. Daarom worden deze harde werkers in een aparte, verwarmde tropische kas gehuisvest. Ze lopen als ware ‘koempels’ met grote stukken blad af en aan naar hun ondergrondse schimmeltuinen. Tientallen kleine gifkikkertjes en één van de grootste soorten vogelspinnen ter wereld worden hun nieuwe buren. Met zijn 20cm is deze zalmroze Braziliaanse vogelspin bijna twee keer zo groot als de pygmee oeistitie. Deze kleinste aap ter wereld, die altijd tweelingen krijgt, valt dan ook helemaal in het niet bij de anaconda, de grootste slang die er bestaat en die in dezelfde tropische ruimte te bewonderen zal zijn. In het doodshoofdapenbos van GaiaZOO tot slot, zijn vanaf volgende zomer de in dierentuinen zeldzame Darwin nandoes, de loopvogels van Zuid-Amerika, te ontdekken. Net als de doodshoofdaapjes lopen ook deze vogels vrij tussen het publiek.