IJsbeertweeling in Blijdorp voor het eerst naar buiten

27 februari is ‘International Polar Bear Day’. Blijdorp steunt een onderzoek van het WNF op Spitsbergen.

Rotterdam, februari 2015

De ijsbeertweeling uit Diergaarde Blijdorp heeft – na bijna drie maanden in het beschermde kraamhol – de eerste stapjes buiten gezet. Het is 18 jaar geleden dat er in Blijdorp een ijsbeertweeling is geboren, dus een bijzondere gebeurtenis.  Aan alles is te merken dat moeder Olinka een zeer ervaren moeder is die al eerder jongen heeft gehad. 

Het is de bedoeling dat de tweeling zich vanaf nu elke dag buiten zal tonen aan het publiek. Moeder en jongen zullen zich in het begin ook af en toe willen terugtrekken in het kraamverblijf, maar dan kan het publiek ze in principe volgen op de webcams (ook te zien op het grote scherm in de IJsgrot). De webcambeelden zijn al ruim 250.000 keer bekeken en de facebookberichten over de ijsbeertjes zijn ruim 1 miljoen keer gezien.

IJsbeertjes-Blijdorp-feb-008pers_1IJsbeertjes-Blijdorp-feb-002-pers_3Foto’s: Diergaarde Blijdorp/Rob Doolaard.

27 februari is ‘International Polar Bear Day’. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de beschermde status van de ijsbeer die door het smelten van de ijskappen in haar voortbestaan wordt bedreigd. De ijsberen in Blijdorp zijn in feite ambassadeurs van hun soortgenoten in het wild. Blijdorp steunt een onderzoek van het WNF op Spitsbergen. Hierbij worden vier ijsberen met zenders gevolgd via de satelliet, waaronder ijsberin Isdimma 2. Het onderzoek richt zich op de relatie tussen voortplanting en smeltend ijs. Als er meer bekend is over het gedrag van ijsberen, kunnen ze ook beter worden beschermd. Kijk ook op www.diergaardeblijdorp.nl voor de laatste ontwikkelingen en de webcambeelden.