Sofie 29e neushoornbaby in Safaripark Beekse Bergen

Safaripark in Hilvarenbeek levert sinds 1972 belangrijke bijdrage aan Europees fokprogramma.

Hilvarenbeek, februari 2015

Safaripark Beekse Bergen heeft er een neushoorntje bij. In de vroege zondagochtend beviel moeder Mazumba van een meisje dat de naam Sofie heeft gekregen. Dat betekent ‘wijs’ in het Deens. Het is de 29e neushoornbaby voor het Safaripark sinds de introductie van de diersoort binnen het Hilvarenbeekse park in 1972. Omdat Mazumba wat onrustig was na de bevalling bleef de neushoornstal zondag dicht. Later op de dag constateerden de dierenverzorgers dat moeder tot rust kwam en dat het jong bij haar dronk. Een goed teken en inmiddels gaat het dan ook prima: moeder en kind maken het goed.

Sofie is het 29e neushoornjong dat geboren is op Safaripark Beekse Bergen sinds de introductie van deze diersoort op het park in 1972. Voor Mazumba (afkomstig uit de Schotse dierentuin Blair Drummond) is het haar tweede jong. In 2012 beviel ze al van zoon Bruno. Vader Miquelin is inmiddels verhuisd naar Gaia Zoo in Kerkrade.

Foto: Safaripark Beekse Bergen/Libéma

Europees fokprogramma
Het zal nog even duren voordat het 30e neushoorntje verwelkomd wordt op Safaripark Beekse Bergen, dat een belangrijke bijdrage levert aan het Europese fokprogramma. Er zijn op dit moment namelijk geen drachtige vrouwtjes en er loopt ook geen mannetje bij de groep. Na een draagtijd van ongeveer anderhalf jaar wordt een kalf geboren. Een jonge neushoorn blijft meestal 2 tot 3 jaar bij zijn moeder: vaak tot er weer een jong wordt geboren. Neushoorns zijn volwassen als zij circa 5 jaar oud zijn.