Duitse Olifanten verhuizen naar Safaripark Beekse Bergen

Hilvarenbeek, maart 2015 olifanten Wuppertal

Nog nooit vertoond: een familietransport van maar liefst vier Afrikaanse olifanten voor een verhuizing van de ene naar de andere Europese dierentuin. Op maandag 23 maart was het zo ver: olifantenmoeder Punda komt dan met haar kinderen Bongi, Pina-Nessie en Shawu vanuit Grüner Zoo Wuppertal naar Safaripark Beekse Bergen. De vier ‘Duitse’ olifanten komen terecht in een gespreid bedje. De bouw van de nieuwe 450 vierkante meter grote groepsstal is onlangs namelijk afgerond. Het gaat dus om moeder Punda (in 1992 geboren in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark) met haar drie jongen.  Dat zijn de vrouwtjes Bongi (Wuppertal, 2005) en Pina-Nessie (Wuppertal, 2013) en het jonge mannetje Shawu (Wuppertal, 2011). In Hilvarenbeek wonen al drie andere olifanten: stier Calimero en zijn twee vrouwtjes Sabi en Carla.

Lang gekoesterde wens
Met de komst van een echte olifantenfamilie gaat een lang gekoesterde wens van het Safaripark in vervulling. “Zo ontstaat voor Safaripark Beekse Bergen ook de kans om jonge olifantjes te krijgen en op die manier bij te dragen aan het Europese fokprogramma voor Afrikaanse olifanten. Dat is ons tot nu toe namelijk nog nooit gelukt. We hebben goede hoop dat we daar nu als eerste dierentuin in de Benelux wél in gaan slagen,” aldus vestigingsmanager Niels de Wildt van de Beekse Bergen.

Kennismaking
De voorbereidingen voor de verhuizing en het transport lopen natuurlijk al een tijdje. Verzorgers van Safaripark Beekse Bergen reisden al regelmatig af naar Wuppertal om kennis te maken met de olifanten en aan elkaar gewend te raken. Ook werd er intensief overlegd met de huidige verzorgers. Bijvoorbeeld over zaken als de dagelijkse rituelen en de specifieke karaktereigenschappen van de olifanten.