De okapi’s komen terug naar Diergaarde Blijdorp

okapi-2049x516-c-center

Rotterdam, maart 2015

De okapi’s (zeldzame bosgiraffen) zijn weer terug in Diergaarde Blijdorp in een gloednieuw onderkomen: een stukje Centraal-Afrikaans regenwoud. Hier leven de okapi’s samen met diverse Afrikaanse vogelsoorten te midden van planten uit hun natuurlijke leefgebied. De voormalige weidevogelvolière en drie kassen zijn samengevoegd tot een Congo-biotoop met een zeer ruim binnen- en buitengebied. Het verblijf is uniek in de dierentuinwereld en een geschenk van de Vereniging Vrienden van Blijdorp. Vanaf zondag 29 maart is het verblijf open voor het publiek. Als kers op de taart zijn er deze week ook nog twee netgiraffen geboren in het ernaast gelegen verblijf.

Diergaarde Blijdorp heeft een historische band met de okapi’s. In 1957 kwamen de eerste dieren naar Blijdorp. Vijfenvijftig jaar lang waren ze in Blijdorp te zien. Tot een paar jaar geleden. Toen moesten de dieren tijdelijk de tuin uit om plaats te maken voor het nieuwe leeuwenverblijf in aanbouw. Nu zijn ze dus weer terug. In de loop der jaren zijn er veel jongen grootgebracht en uitgezwermd naar andere dierentuinen. Blijdorp hoopt in de toekomst weer een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het fokprogramma. Met Blijdorps achtergrond en het toonaangevende verblijf, is alvast een goede basis gelegd.

Een van de okapi’s is een oude bekende van Blijdorp: vrouwtje Kamina is in Blijdorp geboren. In 2012 vertrok zij drachtig naar Beauval in Frankrijk en is nu dus weer te bewonderen in de Diergaarde met haar in 2013 geboren dochter M’buti. Ngwani is het nieuwe mannetje. Een tweede fokman, Rab, maakt later het kwartet compleet.