Eerste gierenjong ooit geboren in Dierenpark Amersfoort

Amersfoort, mei 2015

Het eerste vogeljong is in SnavelRijk (Dierenpark Amersfoort), de grootste doorloopvolière van Nederland, uit het ei gekropen: een vale gier. Een maand geleden ontdekten de dierverzorgers dat er een ei in het nest lag en nu zien zij af en toe een klein koppie boven de takken uitsteken: “Het jong groeit als kool”, zegt hoofdverzorger Bas Aalders.

gierenjong2

Foto: Dierenpark Amersfoort

gierenjong

Foto: Dierenpark Amersfoort

Om het giertje te zien zitten, moet je geduld hebben. “Moeder en vader zitten afwisselend bijna constant op het nest. Af en toe staat de wakende ouder even op en zie je het jong de volière in kijken”, zegt Bas.

Ondanks dat de gier snel groeit, duurt het nog even voordat de roofvogel in het verblijf rondvliegt. “Het kan nog een half jaar duren totdat de vliegspieren op volle sterkte zijn”, vertelt Bas. “Net voor het uitvliegen, zullen wij een veertje trekken. Via onderzoek komen wij er dan achter of het om een vrouwtje of een mannetje gaat. Tot die tijd laten wij het jong volledig met rust: aan de zorg van moeder en vader heeft het giertje meer dan genoeg.”

In het vorig jaar geopende SnavelRijk leven verschillende grotere en kleinere vogelsoorten, zoals maraboes, ibissen en vale gieren. Voor elke diersoort is hun meest ideale omgeving gecreëerd. Voor de vale gieren is een grote broedwand ingericht. De wand is zwart en trekt dus warmte aan en op verschillende plekken zijn er nestkasten aangebracht waarin de gierenkoppels een nest kunnen maken. Met succes, want er is inmiddels een tweede koppel begonnen met broeden.