Grévy zebra veulen geboren in Artis

Amsterdam, mei 2015

foto: Natura Artis Magistra

Een gezond zebraveulen is donderdagavond ter wereld gekomen, een halfbroertje van het veulen dat in januari 2015 werd geboren. Moeder en jong maken het goed, het veulen loopt al rond op de Savanne.

 Dierverzorgers zijn extra blij met de geboorte van deze zebra, nadat in april van dit jaar twee volwassen zebra’s vlak na elkaar overleden. De fokhengst, de vader van de twee veulens, overleed zondagochtend 19 april vrij plotseling. Uit sectie bleek dat hij last van had van een koliek. De merrie die in januari een veulen ter wereld bracht, kreeg kort daarna dezelfde symptomen. Met man en macht probeerden dierenartsen, in samenspraak met experts van buitenlandse dierentuinen, haar te redden. Na een infuus knapte de merrie op. Helaas overleed zij daarna toch, donderdagavond 23 april.

Een koliek is een brede benaming voor een verstopping van het maagdarmkanaal. Een zebra heeft -net als andere paardachtigen- één maag en een lang en complex darmstelsel. Het fermenteren en verteren van voedsel verloopt daardoor extra ingewikkeld.

Gelukkig maken beide veulens het goed. Het oudste veulen -ook een hengst- was al redelijk gewend aan vast voedsel toen zijn moeder in april plotseling overleed. De kudde heeft hem liefdevol opgenomen. In totaal leven nu negen zebra’s in Artis.