Eerste secretarisvogel uit het ei in Safaripark Beekse Bergen

foto: Safaripark Beekse Bergen/Libéma

Hilvarenbeek, mei 2015

Een heel bijzondere gebeurtenis in Safaripark Beekse Bergen. Voor het eerst in de historie van het park in Hilvarenbeek kroop er een secretarisvogel uit het ei.

Secretarisvogels zijn monogame dieren: een paartje blijft levenslang bij elkaar. In het wild komen ze voor op de uitgestrekte savannes in Afrika. Broedsels bestaan uit één tot drie eieren per keer, meestal twee. De eieren zijn wit of licht blauwgroen en aan één kant puntig. Die komen na zo’n 42 tot 46 dagen uit. Na tien tot elf weken verlaten de kuikens het nest.

De secretarisvogels op het Safaripark slaagden er dus voor het eerst in om voor nakomelingen te zorgen. Vorig jaar werd er ook al gebroed. De eieren waren toen ook bevrucht, maar kwamen niet uit. Nu was dat bij één ei dus wel het geval. Het jong wordt goed gevoerd door de ouders, dus dat ziet er allemaal goed uit.