GaiaZOO… klaar voor de toekomst!

Kerkrade, juni 2015

Op 1 juni 2005 werd ‘GaiaPark Kerkrade Zoo’ officieel geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet. 10 jaar later, op 1 juni 2015, blikte GaiaZOO met een programma voor genodigden, niet alleen terug op de hoogtepunten uit het afgelopen decennium, maar werden ook de toekomstplannen gepresenteerd. Op haar tiende verjaardag opende de Kerkraadse dierentuin het nieuwe ‘Tapir | Terrarium’ op verrassende wijze in het bijzijn van vele genodigden en tientallen enthousiaste scholieren.

10 jaar GaiaZOO
In het afgelopen decennium bezochten ruim 4.000.000 gasten de Limburgse dierentuin en groeide de diercollectie naar ruim 1.000 dieren verdeeld over 130 veelal bedreigde diersoorten. Gelijktijdig met deze rijke fauna ontwikkelde ook de botanische kant van de ZOO zich spectaculair en bleef GaiaZOO aandacht schenken aan architectuur en cultuur. Dit alles vertaalde zich in tientallen awards voor mooiste, beste en leukste dierentuin.

GaiaZoo_Binnenverblijf-Tapir

Nieuw! Tapir | Terrarium
GaiaZOO wil blijven verwonderen en daarom is het Amazonia-gedeelte nog mooier gemaakt. Dit jaar werden er maar liefst 10 nieuwe diersoorten aan de collectie toegevoegd. Ook zijn de apeneilanden, het doodshoofdapenbos en de grote volière vernieuwd. Hiermee wordt de rijke biodiversiteit en het belang van deze groene longen van de aarde benadrukt. Het sluitstuk van dit alles is het Tapir | Terrarium, dat op 1 juni 2015 werd geopend. Dit terrarium biedt naast de imposante tapirs ook plaats aan zes bijzondere diersoorten; ‘s werelds grootste slang, de groene anaconda, diverse felgekleurde pijlgifkikkers, boomkikkers, Braziliaanse zalmroze vogelspinnen en de altijd actieve bladsnijdersmieren.

Iedere scholier een mier
In het kader van ‘10 jaar INNOVO’ en ‘10 jaar GaiaZOO’ werd een bijzondere samenwerking opgezet. 10.000 scholieren hebben de bladsnijdersmieren in GaiaZOO geadopteerd en zijn met naamsvermelding bij het Tapir | Terrarium vermeld. Ter ere van deze samenwerking mochten 50 INNOVO leerlingen het Tapir | Terrarium officieel openen en als eerste hun bladsnijdersmieren bewonderen. INNOVO doneerde tevens € 5.000 euro aan het Gaia Nature Fund. Vanuit dit fonds werd het bedrag verdubbeld, waardoor uiteindelijk een cheque van € 10.000 euro werd overhandigd aan Rainforest Alliance, die zich inzet voor behoud van het regenwoud.

Limburgse samenwerking
Het 10-jarig bestaan van de Zuid-Limburgse ZOO was tevens een mooie aangelegenheid voor het presenteren van een uniek samenwerkingsproject met de Provincie Limburg. GaiaZOO zet een kweekprogramma op voor bedreigde Limburgse diersoorten. Het voormalige golfslagbad Erenstein wordt het kweekcentrum voor otters. Verder worden korenwolven en vuursalamanders, slaapmuizen en rivierkreeften achter de schermen gekweekt. Al deze bedreigde inheemse diersoorten zijn in de toekomst in het nieuwe LimburgHuis voor bezoekers te bewonderen.

Toekomstplannen
Op 1 juni verklapte GaiaZOO ook alvast dat er volgend jaar in ieder geval twee nieuwe diersoorten aan de collectie zullen worden toegevoegd. Op de eerste plaats zal er een groot verblijf worden gebouwd voor de meest noordelijk levende apensoort ter wereld: de berberaap. Verder zal in het deel van het park waar nu Przewalskipaarden uit Mongolië leven een andere markante bewoner van deze steppes worden toegevoegd: de kameel.