Zeer zeldzame Egyptische landschildpad geboren in DierenPark Amersfoort

Schildpad, amerfoort Moeder & jong

Foto: Dierenpark Amersfoort

Amersfoort, juli 2015

 Voor de eerste keer is er een Egyptische landschildpad uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. Bijzonder: in dierentuinen wereldwijd maken er slechts zo’n tweehonderd van deze landschildpadden deel uit van het fokprogramma .

“Alles wat bij een schildpad hoort, zit er aan, maar dan heel erg mini”, vertelt verzorger Ronnie Joha. Het diertje weegt nu negen gram en is ongeveer zes centimeter groot. Ter vergelijking: een volwassen exemplaar kan 350 gram wegen en ongeveer vijftien centimeter groot worden.

Egyptische landschildpadden komen bijna niet meer voor in het wild, daarnaast komt het zelden voor dat deze dieren in gevangenschap worden geboren. “De moeder van dit jong heeft tweemaal eerder een legsel gehad, maar die eieren zijn nooit uitgekomen.” Dat het uitbroeden zo moeilijk is, heeft te maken met de uiterst vereiste nauwkeurige omstandigheden: de temperatuur moet niet te veel schommelen en het moet ook niet al te vochtig of te droog zijn.”

De komende twee jaar zal het dier te zien zijn in een speciaal ingericht terrarium in het SchildpaddenHuis. Daarna is het de vraag of de schildpad voor het fokprogramma naar een andere dierentuin vertrekt of verhuist naar het terrarium van zijn ouders in DierenPark Amersfoort.